Vijftien vrijgesproken Russen zijn toch niet welkom in Pyeongchang

Vrijwilligers wandelen langs de olympische ringen in Peongchang in Zuid-Korea. Dertien Russische atleten en twee trainers die werden vrijgesproken door het Internationaal Sporttribunaal (TAS) krijgen toch geen uitnodiging voor de komende Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Dat besliste een onafhankelijk panel.
AFP Vrijwilligers wandelen langs de olympische ringen in Peongchang in Zuid-Korea. Dertien Russische atleten en twee trainers die werden vrijgesproken door het Internationaal Sporttribunaal (TAS) krijgen toch geen uitnodiging voor de komende Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Dat besliste een onafhankelijk panel.
Dertien Russische atleten en twee trainers die werden vrijgesproken door het Internationaal Sporttribunaal (TAS) krijgen dan toch geen uitnodiging voor de komende Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Dat besliste een onafhankelijk panel, zo meldt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vandaag.

Het TAS deed donderdag uitspraak in de zaak van 39 Russische sporters die in beroep waren gegaan tegen hun levenslange schorsing door het IOC vanwege hun betrokkenheid bij het dopingschandaal bij de vorige Winterspelen in Sotsji. Het TAS vond dat er bij 28 sporters onvoldoende bewijs was en hief hun schorsingen op. Dertien van hen zijn ondertussen al gestopt met topsport, maar vijftien - dertien atleten en twee coaches - wilden alsnog naar de Winterspelen.

Einde schorsing

Het IOC gaf echter te kennen dat het einde van hun schorsing niet betekende dat de Russen automatisch een uitnodiging zouden ontvangen voor de Spelen, maar dat het een onafhankelijk panel onder leiding van Valérie Fourneyron, de voormalige Franse minister van Sport, zou laten beslissen. Dat besliste de Russen echter te weren.

Fourneyron stond ook aan het hoofd van de commissie die uiteindelijk besloot dat 169 Russische sporters onder neutrale vlag welkom zijn in Zuid-Korea. De Winterspelen gaan op 9 februari van start en lopen tot 25 februari.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris moerman

  walgelijk, ik kijk nooit nog naar zo'n wedstrijd

 • Guido Willems

  Te zot voor woorden. Je bent pas schuldig als je schuldig bevonden wordt. Het IOC heeft zijn eigen retgeltjesn, dat is meer dan duidelijk en plaatst zich hier boven de wet . Het is weer duidelijk dat de bobo's zich willen laten gelden.

 • rik lagrou

  Bij de spelen zou fraude geweest zijn Waarom hebben die toen hun verantwoordelijk heid genomen En hier mag zomaar iemand winnen Enkel wanneer uit gratie word bekend gemaakt of op einde loopbaan Doping controle trekt op vriendjesdienst en iets meer dan poen!!

 • Luc Lepoudre

  De geloofwaardigheid van de bobo's van de atletiekorganisaties is compleet failliet. Vooral sinds de politieke scherpslijper Seb Coe zijn Ruslandhaat kan botvieren toen hij zich ook daar in een voorzittersstoel heeft gewurmd.

 • Daan Roos

  Volgens een Nederlandse krant kreeg een Russische atleet een levenslange ban omdat hij 10 jaar geleden betrapt werd op het roken van een joint. Goed nieuws voor Nederland die nu zijn kansen op een medaille ziet stijgen.