Verliest Russische curlingschone het brons door haar man? Hij komt met opvallende complottheorie voor dopingschandaal op Winterspelen

reuters/instagram
Opmerkelijk dopingverhaal uit Pyeongchang, met het nieuws dat de Russische curlingspeler Alexander Krushelnitsky betrapt is op meldonium. Samen met Anastasia Brysgalova, die dankzij haar opvallende looks het curlen de nodige aandacht bezorgde op deze Winterspelen, pakte hij brons in het dubbel gemengd. Krushelnitsky roept een opvallende complottheorie in: "Een ploegmaat heeft dat geneesmiddel in mijn drankje gedaan."
Kruschelnitsky en Bryzgalova huwden in 2017.
instagram bryzgalova Kruschelnitsky en Bryzgalova huwden in 2017.

Kruschelnitsky heeft inmiddels zijn olympische accreditatie ingediend en is naar Seoul afgereisd, waar vandaag het B-staal wordt onderzocht. De man van Bryzgalova - vorig jaar gaven ze elkaar het jawoord- zou nochtans een zogezegd 'propere' Rus zijn, die onder strikte voorwaarden zich onder de 'olympische atleten uit Rusland' (OAR) mocht voegen. Een extra kaakslag voor het IOC, dat het Russisch Olympisch Comité geschorst had. In de curlingwereld wordt vooral de vraag gesteld: waarom? Waarom dopeert een curler zich met meldonium, een medicijn tegen hartziekten dat onder meer zorgt voor een betere bloedcirculatie? Een vraag die Madeleine Dupont, de skip van het Deense team, zich stelt tegenover Reuters. "Ik denk dat de meeste mensen hierom echt moeten lachen en zich afvragen waarom je voor curlen doping nodig hebt. Een vraag die ik me zelf ook stel. Ik zou niet weten hoe je dankzij doping beter kan curlen."

AFP

Een vraag waarop Konstantin Wybornow, de woordvoerder van de OAR, geen antwoord kan geven. "Ik weet niets van dit alles." Dimitri Melnikov, de coach van Kruschelnitsky, zegt: "Alexander nam het middel tot 2016, jaar waarin het werd verboden. Erna niet meer." Meldonium is het product waarop ook Maria Sharapova betrapt werd tijdens Australian Open van 2016 en voor twee jaar met terugwerkende kracht geschorst werd.

Photo News

Maar zelf komt de 25-jarige Kruschelnitsky met de interessantste (complot)theorie. Aan Russische officials heeft hij verteld dat een andere Russische curler, die uiteindelijk niet geselecteerd werd voor de Winterspelen, op trainingskamp in Japan even voor de afreis naar Pyongchang,  het medicijn in zijn drankje heeft gedaan. Een beschuldiging die momenteel onderzocht wordt door de Russische Federatie.

Photo News

Het internationaal Sporttribunaal TAS meldt dat er nog geen datum is vastgelegd waarop Krushelnitsky gehoord zal worden. De Rus riskeert een schorsing en het verlies van zijn medaille, die hij samen met zijn vrouw Brysgalova won. In dat geval zou het Noorse team het brons krijgen.

Photo News
instagram bryzgalova
AFP6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jes jespers

  Bij het driebanden namen ze ook doping om kal te blijven, waarom zouden ze dat hij dat onnozel spelletje niet nemen? weet er iemand waarom dat een olympische sport is ?.

 • Meert Dominique

  Doping voor curling! Serieus? De Olympische Winterspellekes maken zich opnieuw belachelijk. Afschaffen die handel, de meeste sporten zijn toch voor de grootste meerderheid van de mensen van geen enkel interesse.

 • Marc Baeyens

  Poetin zal nog eens verklaren dat het westen Rusland onterecht viseert en discrimineert. Zelfs de 'cleansten onder de cleanen' zijn gedopeerd.

 • Jurgen Van Den Bergh

  De Russische atleten hebben niks te zoeken op sportevenementen momenteel. Hun land is uitgesloten van deelname. Dan begrijp ik ook niet waarom de atleten nog altijd mogen deelnemen onder Olympische vlag. Da's dan toch een maat voor niks?

 • Etienne De Bondt

  Als ge voor curling doping nodig hebt is het ver gekomen.