Vandaag op de Winterspelen: Swings (8ste) kraakt in slot op 10 km: "Mijn hamstring voelde als een stalen kabel" - Ted-Jan Bloemen wint, Sven Kramer faalt - Mikaela Shiffrin opent met goud in reuzenslalom

BELGA
Bart Swings grijpt ook op de 10 kilometer naast het eremetaal. Na twee keer zesde op de 1.500 meter en 5 km wordt hij nu achtste. In het individuele biatlon eindigde Florent Claude als 54ste, Michael Rösch werd 75ste.

Sterke Swings kraakt in slotrondes

Bart Swings is op de 10.000 meter schaatsen op de achtste plaats geëindigd. De tot Canadees genaturaliseerde Nederlander Ted-Jan Bloemen pakte het goud met een olympisch record. Swings kwam in rit 1 in actie, naast de Japanner Ryosuke Tsuchiya. De 27-jarige Leuvenaar begon veelbelovend, maar kreeg het in de laatste rondes moeilijker. Uiteindelijk klokte hij 13:03.53, goed voor een persoonlijk record op een laaglangbaan.

Bloemen ging in 12:39.77 met de eindzege aan de haal, voor de Nederlander Jorrit Bergsma (+2.21) en de Italiaan Nicola Tumolero (+14.55). Sven Kramer, een van de topfavorieten, stelde andermaal teleur met een zesde plaats. De Nederlander won de olympische 10 kilometer nog nooit. Bloemen verbrak bovendien het olympische record, dat sinds de Spelen van 2014 op naam stond van Bergsma (12:44.45). 

Infografieken Nederland
Ted-Jan Bloemen.
ANP Ted-Jan Bloemen.

Net zoals tijdens de 1.500 en 5.000 meter, toen hij telkens zesde werd, lukte Swings een persoonlijk record op een laaglandbaan (geschaatst op zeeniveau). De Leuvenaar verscheen dan ook moe maar tevreden in de mixed zone van het Gangneung Oval. Hij wist op dat moment nog niet dat hij uiteindelijk achtste zou worden. "Ik ben heel diep moeten gaan. Dat was ook nodig want ik wilde onder de magische grens van dertien minuten", reageerde Swings, wiens persoonlijke record (op hoogte geschaatst) 12:57.31 bedraagt. "Ik verwachtte met een tijd van 12:50, 12:55 het podium te kunnen halen maar de laatste drie ronden waren er te veel aan. Ik voelde krampen komen. Mijn hamstring voelde als een stalen kabel, helemaal verzuurd. Op het einde was het krabbelen naar de finish. Zo zag het er waarschijnlijk ook uit (lacht)."

Niettemin hield Swings een goed gevoel over aan zijn race. "Ik moet hier tevreden mee zijn. Ik ben er vanaf het begin vol voor gegaan. Daarom ben ik ook hier op de Spelen. Ik had een tijd van 12:55 in gedachten en ik denk dat ik heel lang op dat schema zat. Tot drie ronden van het einde is dit een van mijn beste tienkilometers."

AFP

Swings neemt nu een welverdiende rustpauze alvorens hij volgende week zaterdag, op de voorlaatste dag van de Spelen, een laatste keer het olympische ijs zal betreden. Hij neemt dan deel aan de massastart, een minimarathon op ijs waarin hij zijn ervaring als skeeleraar kan uitspelen om een gooi te doen naar een medaille.

AFP

Claude 54ste in individuele biatlon, Rösch 75ste

Florent Claude is als 54ste geëindigd in de individuele biatlonwedstrijd over 20 kilometer voor mannen op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Michael Rösch moest tevreden zijn met een 75ste plek. Het olympische goud ging naar de Noor Johannes Bø.

Bø (48:03.8, 2 schietfouten) bleef de Sloveen Jakov Fak (+5.5, 0 schietfouten) en de Oostenrijker Dominik Landertinger (+14.2, 0 schietfouten) voor. Het is voor de 24-jarige Noor zijn eerste olympische medaille.

Florent Claude eindigde als 54e met een tijd van 53:03.2, op 4:59.4 van de winnaar. Hij maakte twee schietfouten. Michael Rösch finishte in 55:10.7 na vijf schietfouten, op 7:06.3 van Bø. Rösch finishte eerder verdienstelijk als 23ste in de achtervolging, nadat hij als 38ste was geëindigd in de sprint. Claude werd 55ste in de sprint en 57ste in de achtervolging.

Florent Claude.
AFP Florent Claude.

NOG VANDAAG OP DE WINTERSPELEN:

Ploegenaflossing in het rodelen prooi voor Duitsland

Duitsland heeft het goud gepakt in de ploegenaflossing bij het rodelen. De ploegenaflossing bestond uit drie afdalingen. Natalie Geisenberger nam die bij de vrouwen voor haar rekening, Johannes Ludwig bij de mannen en het duo Tobias Wendl/Tobias Arlt in de dubbel. Duitsland hield met een totaaltijd van 2:24.517 Canada (2:24.872) en Oostenrijk (2:24.988) achter zich.Eerder pakte de Oostenrijker David Gleirscher in de enkelcompetitie bij de mannen het goud. Bij de vrouwen was in de enkelcompetitie Geisenberger aan het feest. Ook in de dubbel (mannen) ging het hoogste eremetaal naar onze oosterburen Wendl en Arlt. 

Van l naar r: Natalie Geisenberger, Johannes Ludwig, Tobias Wendl en Tobias Arlt.
AP Van l naar r: Natalie Geisenberger, Johannes Ludwig, Tobias Wendl en Tobias Arlt.
Photo News

De uitslag van de 10.000 meter in het schaatsen bij de mannen:

1. Ted-Jan Bloemen (Can) 12:39.77 olympisch record

2. Jorrit Bergsma (Ned) 12:41.98

3. Nicola Tumolero (Ita) 12:54.32

4. Seung-Hoon Lee (ZKo) 12:55.54

5. Jordan Belchos (Can) 12:59.51

6. Sven Kramer (Ned) 13:01.02

7. Patrick Beckert (Dui) 13:01.94

8. Bart Swings (BEL) 13:03.53

9. Moritz Geisreiter (Dui) 13:06.35

10. Ryosuke Tsuchiya (Jap) 13:10.31 

Swings op de 10 kilometer.
BELGA Swings op de 10 kilometer.

Canadese en Amerikaanse vrouwenijshockeyteam naar halve finales

Na de groepsfase van het ijshockeytoernooi voor vrouwen hebben Canada en de Verenigde Staten zich geplaatst voor de halve finales. Het Verenigd Koreaans ijshockeyteam en Japan zijn uitgeschakeld voor de strijd om eremetaal.

Beide poules op het toernooi waren samengesteld in functie van de wereldranking. Canada en de Verenigde Staten, de nummers 1 en 2 van groep A waar de vier beste landen in zaten, stoten rechtstreeks door naar de halve finales. Finland, derde in groep A, ontmoet in de kwartfinales de tweede van groep B, Zweden. In de andere kwartfinale kijkt Zwitserland (poulewinnaar in B) de olympische atleten uit Rusland (vierde in A) in de ogen.

Voor Japan en het Verenigd Koreaans ijshockeyteam, respectievelijk derde en vierde in groep B, zit er geen medaille in. Het Verenigd Koreaans ijshockeyteam, dat op de Spelen in Pyeongchang uitzonderlijk bestaat uit speelsters uit Noord- en Zuid-Korea, kreeg naast het veld veel aandacht, maar beleefde op het terrein voorlopig weinig plezier. Korea kreeg een 8-0 pandoering om de oren van zowel Zwitserland als Zweden en verloor met 4-1 van Japan.

Zweedse Öberg verrast met goud in individuele biatlonwedstrijd over 15 km

Hanna Öberg is met het goud aan de haal gegaan op de individuele biatlonwedstrijd over 15 kilometer voor vrouwen. De 22-jarige Zweedse bleef foutloos bij het schieten en finishte in een tijd van 41:07.2. De Slowaakse Anastasiya Kuzmina, twee strafpunten bij het schieten, eindigde in 41:31.9 op de tweede stek. Het brons ging naar Laura Dahlmeier (1 strafpunt, 41:48.4). De 24-jarige Duitse pakte eerder deze Winterspelen het goud in de sprint en de achtervolging.

De wedstrijd stond in eerste instantie gisteren op de agenda, maar werd door de felle wind verplaatst naar vandaag. Later op de dag volgt de 20 kilometer individueel bij de mannen, waar Michael Rösch zijn kans waagt. 

Getty Images

Pierre Vaultier verlengt olympische titel snowboardcross

De Fransman Pierre Vaultier heeft zijn olympische titel in de snowboardcross verlengd. In de finale haalde de goudenmedaillewinnaar van Sotsji het van de Australiër Jarryd Hughes. De Spanjaard Regino Hernandez mocht als derde mee het podium op en pakte het brons.

De dertigjarige Vaultier was als titelverdediger en regerend wereldkampioen als topfavoriet gestart. In de finale in het Phoenix Park nam hij de leiding meteen in handen en die gaf hij niet meer af.

EPA

Mikaela Shiffrin opent Spelen met goud in reuzenslalom

De Amerikaanse Mikaela Shiffrin heeft goud veroverd in de reuzenslalom bij de vrouwen. De 22-jarige Shiffrin was in het Yongpyong Alpine Centre de meest constante van alle deelneemsters, met een tweede plaats in de eerste run en een vierde stek in de tweede. Met een totaaltijd van 2:20.02 achter haar naam haalde ze het met een voorsprong van 39 honderdsten van een seconde van de verrassende Noorse Ragnhild Mowinckel. Het brons ging naar de Italiaanse Federica Brignone. Dat zijn meteen ook de eerste medailles in het skiën bij de vrouwen op deze Spelen. De reuzenslalom stond aanvankelijk maandag op het programma, maar werd wegens de felle wind verplaatst naar donderdag.

REUTERS

Als troonopvolgster van Lindsey Vonn is Shiffrin met heel wat ambities naar Pyeongchang afgezakt. De Amerikaanse is nu al een sensatie in de skiwereld en mikt in Zuid-Korea op liefst vier medailles. Vier jaar geleden in het Russische Sotsji kroonde ze zich reeds tot de jongste olympisch kampioene ooit op de slalom, het onderdeel dat morgen reeds op het programma staat. In die discipline is Shiffrin drievoudig wereldkampioene.

"Een ongelooflijk gevoel", reageerde de 22-jarige Amerikaanse. Shiffrin was de meest constante van alle deelneemsters, met een tweede plaats in de eerste run en een vierde stek in de tweede. "Ik deed wat ik moest doen om goud te pakken", vertelde Shiffrin. "Na de eerste run sprak ik mezelf in dat ik het echt kon doen. Ik heb die gedachte proberen vast te houden, en vervolgens heb ik alles gegeven om te winnen." 

Met Kim Vanreusel verscheen er ook één landgenote aan de start van de reuzenslalom. Bij haar olympisch debuut werd ze 41e in de eerste run, de tweede run moet ze nog afwerken.

Zestien lichtgewonden bij stormweer in olympisch park

Bij de felle wind van gisteren in het olympisch park in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zijn zestien lichtgewonden gevallen. Het gaat om dertien medewerkers en drie toeschouwers, zo maakte het lokale organisatiecomité (POCOG) vandaag bekend. "Er zijn enkel lichtgewonden gevallen. Zij werden ter plekke verzorgd en naar huis gestuurd", aldus een woordvoerder. In totaal werden er ook zestig tenten beschadigd.

Donderdag is er van stormweer geen sprake meer in Pyeongchang en kunnen de toeschouwers genieten van een prille zon bij temperaturen boven het vriespunt. Ook is de wind intussen geluwd, waardoor de competities zoals gepland kunnen doorgaan. 

Verrassend goud voor Duitsers Savchenko en Massot in paarrijden

De Duitsers Aljona Savchenko en Bruno Massot hebben goud veroverd in het paarrijden van het kunstschaatsen. Het Duitse duo kreeg voor zijn uitstekende vrije kür op het ijs van de Gangneung Ice Arena een wereldrecord van 159.31 punten en met een totaal van 235.90 hielden ze de Chinezen Wenjing Sui en Cong Han (235.47) achter zich. De regerende wereldkampioenen stonden woensdag nog aan de leiding na afloop van de korte kür, maar kwamen dus uiteindelijk niet verder dan zilver. Het brons ging naar de Canadezen Meagan Duhamel en Eric Radford (230.15). Evgenia Tarasova en Vladimir Morozov, twee olympische atleten uit Rusland, vielen nog van de tweede naar de vierde plaats terug. Voor Duitsland is het de eerste olympische titel in het paarrijden sinds 1952. De 29-jarige Massot is een Fransman die sinds eind 2015 voor Duitsland uitkomt.

De tot Duitser genaturaliseerde Belg Ruben Blommaert eindigde met zijn partner Annika Hocke op de zestiende en tevens laatste plaats, met een totaal van 171.98 punten. Woensdag wisten ze zich met een zestiende stek in de korte kür nipt te plaatsen voor de vrije kür. 

EPA

Aksel Lund Svindal skiet naar goud in afdaling

De Noor Aksel Lund Svindal heeft donderdag goud veroverd in de afdaling bij de mannen. In de koningsklasse van het alpineskiën werkte de 35-jarige tweevoudige wereldkampioen in deze discipline zijn run in het Jeongseon Alpine Centre af in 1:40.25 en daarmee was hij twaalf honderdsten van een seconde sneller dan zijn landgenoot Kjetil Jansrud, vier jaar geleden op de Spelen in Sotsji goed voor brons. Deze keer ging het brons naar de Zwitserse regerende wereldkampioen Beat Feuz, die 5.31 trager was dan de winnaar. Olympisch titelverdediger Matthias Mayer kwam niet verder dan de negende plaats en moest zo onder meer Vincent Kriechmayr voor zich dulden. De 26-jarige Kriechmayr komt uit voor Oostenrijk, maar heeft wel een Belgische moeder. Zij moesten allemaal tot vandaag/donderdag wachten om in actie te komen in de afdaling, die aanvankelijk maandag op het programma stond maar door de felle wind verplaatst werd.

Voor Svindal was het de vierde olympische medaille in zijn carrière. De vorige drie behaalde hij in 2010 op de Spelen in het Canadese Vancouver. Toen pakte hij goud op de super-G, zilver in de afdaling en brons in de reuzenslalom. Met zijn zege in Pyeongchang is hij ook de eerste Noor geworden met goud achter zijn naam in de afdaling. 

AFP

Bart Swings schaatst eerste rit in 10 km tegen Japanner Tsuchiya

Bart Swings komt als eerste in actie op de 10 km. Hij neemt het in de eerste van zes ritten op tegen de Japanner Ryosuke Tsuchiya. Swings begint eraan in het Gangneung Oval om 20 uur Zuid-Koreaanse tijd (12 uur in België).

In de laatste rit is het uitkijken naar de prestatie van Sven Kramer. De Nederlandse schaatsgod won de olympische 10 km nog nooit, een hiaat dat hij absoluut wil opvullen op zijn indrukwekkende erelijst. Swings schuift dan weer Kramers landgenoot Jorrit Bergsma naar voor als favoriet. Zelf mikt hij op een plaats in de top acht.

Bart Swings werd de voorbije dagen al zesde op de 5.000 en 1.500 meter. Na de 10 km, een nummer dat eerst niet op zijn programma stond, staat Swings volgende week zaterdag nog aan de start van de massastart.

BELGA9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pedro Gonzalez

  Wie als Belgenlander dezer dagen in Nederland rondtoert kan best niet zeggen waar hij woont.

 • jans van Oosten

  Goh Filip is blij dat een NL er niet wint. Bel de gazette. O ja TED JAN. Een echte Canadees. Hahaha

 • Rudi Met den Ancxt

  Dus wint er eigenlijk nog een Nederlander...

 • Ineke Visser

  Bloemen was gewoon beter en dan accepteren ze gewoon in Nederland.

 • Willy Van Mol

  Proficiat - een prestatie om fier over te zijn !! Je weet maar nooit als alle puzzle-stukjes in mekaar vallen !