Skiërs Decroix en Van den Broecke dagvaarden BOIC wegens niet-selectie Winterspelen

Twitter
Skiërs Marjolein Decroix en Dries van den Broecke willen via de rechtbank alsnog een selectie afdwingen voor de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang (9-25 februari). Ze claimen de startplaats die donderdag door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) werd toegekend aan skiër Sam Maes.

Zondagvoormiddag komt de zaak voor in kort geding bij de rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel. Later op de dag volgt allicht al een uitspraak aangezien het BOIC de definitieve selectielijst uiterlijk zondagavond aan het IOC moet communiceren.
De Belgische delegatie voor Pyeongchang bestaat uit 21 atleten. Sam Maes, de derde skiër naast Kai Alaerts en Kim Vanreusel, werd net als snelschaatser Mathias Vosté deze week toegevoegd aan Team Belgium nadat het BOIC na reallocaties extra startbewijzen kreeg toegewezen.

"Het BOIC heeft kennisgenomen van het feit dat de reallocatieplaats toegekend aan Sam Maes in het alpineskiën wordt geambieerd door twee andere atleten, Marjolein Decroix en Dries Van den Broecke", zo reageert het BOIC. 

"Discriminatie op grond van geslacht"

Decroix zegt "verbolgen" te zijn over de manier waarop het selectiereglement werd toegepast door de Selectiecommissie van het BOIC en de Koninklijke Belgische Ski Federatie (KBSF) en stelt dat ze zaak een geval is van discriminatie. "Het bijkomende startbewijs dat het BOIC na reallocatie door de Internationale Skifederatie toegekend kreeg is 'genderneutraal', hetgeen betekent dat het BOIC deze vrijgekomen plaats op de quotalijst zowel aan een vrouwelijke als aan een mannelijke atleet kon toewijzen", zo laat haar management vandaag weten in een persbericht. "Het BOIC besliste om de plaats aan de mannelijke atleet Sam Maes uit te reiken, op grond van het feit dat België een bijkomende startplaats kreeg op basis van de prestaties van een mannelijke atleet (Armand Marchand). Volgens het selectiereglement is dergelijke selectiegrond uitsluitend van toepassing als een vrijgekomen startplaats verplicht aan een atleet van het ene of het andere geslacht moet worden toegekend."

 Dries van den Broecke.
kos Dries van den Broecke.

Decroix wordt bijgestaan door meester Walter Van Steenbrugge. "Marjolein staat hoger gerangschikt in de selectiecriteria dan de overige skiërs die niet werden geselecteerd. Bijgevolg heeft zij volgens het reglement recht op de vrijgekomen plaats. Door en foutieve toepassing van het selectiereglement schendt het BOIC het gelijkheidsbeginsel, minstens is dit een ongeoorloofde discriminatie op grond van geslacht, wat strijdig is met onze grondwet", zegt hij. "Volgens een correcte toepassing van het selectiereglement moet Marjolein dus in de olympische selectie opgenomen worden."

Decroix zegt "bijzonder aangedaan" te zijn door haar niet-selectie. "Hier wordt mij ten onrechte ontnomen waar ik samen met mijn ouders, trainers en sponsors jarenlang keihard voor heb gewerkt. Door mijn 40ste plaats op afgelopen WK ben ik trouwens de enige atleet die aan dezelfde selectiecriteria voldoet als de twee andere geselecteerden. Bij een negatieve uitkomst van deze zaak zal ik er in resterende deel van het seizoen alles aan doen om mijn sportieve gelijk te bewijzen." 

Waarom Dries van den Broecke de selectie van het BOIC betwist, is nog niet geweten. 

Verliest Sam Maes alsnog zijn olympisch ticket?
Twitter Verliest Sam Maes alsnog zijn olympisch ticket?23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel Bontinck

  Dacht dat het hier over skieen ging en daar breken de Nederlanders ook geen potten in bij mijn weten.

 • Erwin Van Roy

  als Marjolein dent dat ze recht heeft op deze plaatsen dan heeft Sam evenzeer recht op deze plaatsen. ik kan het BOIC begrijpen door de extra plaats te geven aan een man omdat het door de prestatie van een mannelijke sporter deze extra plaats is gekomen. Als Sam Maes de vereiste qualificatie voor de spelen heeft behaalt dan moet Marjolein de keuze respecteren.

 • Pedro Gonzalez

  En nog Dirk. Je kijkt toch niet niet (ja tweemaal niet) naar het schaatsen, dat zo'n mooie sport is, omdat een bepaald land er bovenuit steekt. Ja ik weet dat Belgenlanders niet kijken als hun Bart niet deelneemt, die er toch een pover figuur slaat. Maar dan zwijgen ze er ook best over.

 • Pedro Gonzalez

  Ja Dirk daar denk Pedro aan. Nederlanders zijn nu eenmaal grootmeesters in het schaatsen. Er bestaat niet alleen een structuur die naam waardig, maar vooral jongeren die er niet voor terugdeinzen hard te werken om dat te hebben bereikt. De Noren, de Russen en de Canadezen hebben dat begrepen. Het vraagt tijd om het niveau van Nederland te bereiken, maar ze komen eraan. Bij de vrouwen is het al zover.

 • Luc Scheepers

  Een selectie dwingt men niet af via een rechtbank, maar via prestaties. Natuurlijk spelen eventuele vooroordelen en/of oordelen van de bondscoach mee. Maar via een rechtbank is uit den boze.