Podladtchikov verrassende winnaar halfpipe, geen medaille voor legende White

Shaun White raakte de zijkant van de halfpipe.
REUTERS Shaun White raakte de zijkant van de halfpipe.
De Zwitserse snowboarder Iouri Podlatchikov is op de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi verrassend winnaar geworden op de halfpipe voor mannen.

De in Rusland geboren Zwitser kreeg voor zijn beste run in het Extreme Park in Rosa Khutor 94,75 punten. De pas 15-jarige Japanner Ayumu Hirano (93,50) was goed voor zilver, zijn landgenoot Taku Hiraoka (92,25) pakte brons.

De Amerikaanse snowboardlegende Shaun White, de tweevoudig olympisch kampioen, greep ditmaal erg verrassend naast een medaille en moest tevreden zijn met een vierde plaats (90,25). 'The Flying Tomato', de favoriet, haalde in beide runs zijn hoogste niveau niet en raakte ook de rand van de halfpipe.

Geen Amerikaan op podium
Omdat White de hoogste score had gehaald tijdens de kwalificaties, begon de Amerikaan weer als topfavoriet, maar hij liet het afweten. In zijn eerste run viel 'The Flying Tomato' al twee keer. De Japanner Hirano nam de leiding, maar met een sensationele tweede run ging Podlatchikov er nog over. Bij zijn laatste run van de competie was de druk voor White te hoog. De mislukte landingen deden de Amerikaanse vedette de das om. Zo staat er voor het eerst sinds de introductie van dit nummer (in 1998) geen Amerikaan op het podium. Voor de 27-jarige White kan dit weleens het einde van zijn olympisch parcours betekenen.

GETTY
Podlatchikov met twee Japanners op het podium, dat voor het eerst geen Amerikanen had.
AFP Podlatchikov met twee Japanners op het podium, dat voor het eerst geen Amerikanen had.
EPA
AFP
AFP
AP
REUTERS
GETTY
EPA
REUTERS
AFP