Ophef rond Nederlandse schaatscoach die op Spelen in Sochi poging deed tot matchfixing

ANP
De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF heeft vandaag bevestigd dat schaatscoach Jillert Anema bij de Olympische Spelen van Sochi 2014 over de schreef is gegaan. De Friese trainer, die bij de Winterspelen van Pyeongchang 2018 onder meer stayer Jorrit Bergsma begeleidt, zou namens Frankrijk op het onderdeel ploegachtervolging afspraken hebben willen maken met het Nederlandse team over het verloop van de onderlinge wedstrijd. Anema heeft daarvoor van NOC*NSF een stevige waarschuwing gekregen in een brief die hij enkele weken na Sochi 2014 ontving.

"Wij betreuren het zeer dat dit bericht nu naar buiten komt", reageert Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, op een interview vandaag in de Volkskrant met Anema waarin hij vertelt over deze zaak. "Vandaag zou het alleen over de sportieve strijd op het ijs moeten gaan."

ANP

Anema stond vier jaar geleden de Franse achtervolgingsploeg bij. Hij vreesde een afgang en een verlies van Franse fondsen voor de rijders, omdat een van de schaatsers leed aan een schildklieraandoening. Hij vroeg de Nederlandse bondscoach of diens mannen rustig wilden rijden, om gezichtsverlies voor de Fransen te voorkomen, zo bericht de Volkskrant.

Volgens de toenmalige Nederlandse delegatieleider Maurits Hendriks had Anema als tegenprestatie aangeboden dat de winst altijd voor Nederland zou zijn. Als een Nederlandse schaatser ten val zou komen, dan zou zijn Franse schaatser Alexis Contin zich laten terugzakken. Hendriks zag dat als een poging tot matchfixing. 

Jorrit Bergsma en coach Jillert Anema na afloop van de training van de langebaanschaatsers in de Gangneung Oval tijdens de voorbereiding op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang.
ANP Jorrit Bergsma en coach Jillert Anema na afloop van de training van de langebaanschaatsers in de Gangneung Oval tijdens de voorbereiding op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang.19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronaldo vatrijp

  Voor de Holland haters, deze man was coach van de Franse, goed lezen kan wel eens handig zijn.

 • Pedro Gonzalez

  Wel Dirk dat is nu de eerste keer dat ik dat hoor. Anema is wel een ietwat vreemde vogel die heel wat afweet van schaatsen en daarom zeer gerespecteerd wordt in Nederland. Het is nu wel wat al te makkelijk om te wijzen op de magere resultaten van zijn team in dit Olympisch toernooi, maar dat weegt in lange na niet op tegen de resultaten die hij met veel schaatsers heeft behaald in de vorige jaren. Als ik je eens tegenkom op die ijsbanen kunnen we er nog eens over nakaarten, met hem erbij.

 • Dirk Verstraete

  Wat Anema betreft, ik kom m wel es tegen op ijsbanen. Zoals ze in Nederland zeggen. . .die vent spoort niet. Ze zijn m in de schaatswereld liever kwijt dan rijk. Hij valt deze spelen behoorlijk van zijn sokkel. Zijn rijders presteren niet. Behalve nu zilver had m toch vooral meer verwacht van Heather Bergsma bij de vrouwen.

 • Henk Heumen

  dus als een coach in franse dienst vraagt om niet te hard te rijden, wat hollanders toch doen en ruim winnen, is de reden dat Holland uit koers gezet moeten worden en is de conclusie dat ze medailles kopen? Wat een geweldige conclusies toch weer, kennelijk vertroebelde geest door afgunst. Laat ze toch gaan

 • Pedro Gonzalez

  Ja Jan Boden, het probleem is dat die Nederlanders zoveel harder rijden dan de anderen. Hoe koop je dat?