Bart Veldkamp: "Swings heeft het maximale eruitgehaald, wat een fantastische prestatie"

Photonews
Het was 20 jaar geleden dat België eremetaal veroverde op de Winterspelen. Langebaanschaatser Bart Veldkamp won in Nagano brons op de 5.000 meter. Wie anders dan de inmiddels 50-jarige Veldkamp zit in een betere positie om het huzarenstukje van Bart Swings te boordelen? "Hij heeft het maximale eruit gehaald." 

"Het is geweldig. Echt een fantastische prestatie. Zo een massastart is een tactisch steekspel want je moet iedere keer zien dat je in een goede positie zit. Dat deed Bart perfect. Hij heeft zelf het initiatief genomen door de hele groep uit elkaar te trekken en op deze manier het maximale eruit gehaald. Seung-Hoon Lee (de winnaar, red.) was hoe dan ook de sterkste man, dus die zilveren medaille is top." 

Wat betekent deze prestatie nu voor de schaatssport in ons land? "Deze medaille is natuurlijk een opsteker voor de Belgische schaatssport, maar toch vooral voor 'Team Swings'. Zij stellen al 8 jaar lang alles in het werk om dit te realiseren. Zij hebben daar met meerdere mensen héél veel tijd en energie in gestopt. Dan volgt er een enorme ontlading als dit lukt. Zeker omdat op voorhand de druk werd opgevoerd, want dit was toch 'zijn' nummer", besluit Veldkamp. 

Bart Veldkamp
belga Bart Veldkamp
BELGA
AFP6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philomena Vanderweyen

  Dikke proficiat Bart met je welverdiende zilveren medaille.

 • Pieter Martens

  Beide Barten dank u wel.

 • gino goetmaeckers

  Proficiat met de mooie prestatie en hopelijk een inspiratiebron voor jongeren hard werken loont altijd wel⛄⛄

 • Ineke Visser

  Chapeau Bart

 • roger landeloos

  Schitterend,nu nog een overdekte 400m baan waar de jeugd een zelfde droom kunnen waarmaken.