"Simpel: elke Nederlander kan schaatsen"

Al 6 van de 9 medailles op ijs, inclusief 3x goud, en het houdt niet op

Carlijn Achtereekte, geflankeerd door Ireen Wust (L) en Antoinette De Jong (R).
Carlijn Achtereekte, geflankeerd door Ireen Wust (L) en Antoinette De Jong (R).
Daar gaan we weer. Het snelschaatsen is begonnen en Oranje domineert. Na drie afstanden greep Nederland al zes van de negen medailles, inclusief drie keer goud. Krijgen we Sochi revisited, waar Nederland brandhout maakte van de concurrentie? «Het schaatsen zit ons nu eenmaal in de genen.»

In 2014 stopte de teller van Nederlandse medailles in het snelschaatsen op 23. In totaal werden er 36 uitgedeeld. Dat komt neer op 64 procent. Ongezien. Holland wist met z’n geluk geen blijf, de buitenwereld zag dat anders. Eerder met een verveelde geeuw. Of zoals Matthew Futterman het in de Wall Street Journal uitdrukte: «Wie het beu is om de Hollanders medailles te zien winnen, steek je hand op. Hmm. ’t Lijkt erop dat iedereen die géén oranje ondergoed draagt, zijn hand in de lucht heeft steken.» Het kwam de Amerikaan op hatemails te staan, waarna hij maar snel zijn excuses aanbood.

Vier jaar later lijkt het weer die richting op te gaan. De klapschaatsen zijn aangebonden en het is weer ál Oranje wat de klok slaat in het Gangneung Oval. ­Zaterdag, dag één van de Winterspelen: een sweep op de 3.000m. 1. Carlijn Achtereekte. 2. Ireen Wüst en 3. Antoinette de Jong. Zondag, 5.000m mannen. Kijk eens aan: Sven Kramer wint het goud – wééral – maar het zilver en brons komen toe aan een Canadees en een Noor. Kleine nuance: aan een genaturaliseerde Canadees, want Ted-Jan Bloemen is een Nederlander op overschot. (Die strategie paste België in 1998 ook eens toe, mét succes: Bart Veldkamp schonk ons land brons.) En dan gisteren, de 1.500m vrouwen. Goud voor Wüst, brons voor Marrit Leenstra en tussenin nog de verdwaalde Japanse Miho Takagi die met het zilver aan de haal ging. Hé-hé. Negen medailles verdeeld, zes ervan zijn voor Oranje. We zitten aan 66 procent. Aan dat tempo vertrekken de Nederlanders straks met 28 medailles uit Zuid-Korea.

Carlijn Achtereekte
Carlijn Achtereekte19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Pedro Gonzalez

  Jack Trip, gaat het hier over schaatsen of over voetballen? Wie gefrustreerd is omdat Belgenland een belachelijk figuur slaat op de Olympische Winterspelen, kijkt liever niet. Moeilijker is het toch niet.

 • Jack Trijp

  Max Illens onze rode duivels hebben dan ook al geweldige resultaten weggezet, Waar die Hollanders bleek van worden en nog nooit iets hebben laten zien . Op een paar resultaten na, zoals WK finales, Europees kampioen. En club zoals Ajax- Feijenoord - PSV Europa bekers gewonnen hebben.

 • Thom Wokke

  En hoeveel medailles heeft België ooit gehaald op de winterspelen?3 stuks aller tijden nou proficiat.

 • Vic Smeets

  Schaatsen is een feest...echt ....niet zoals de Belgische??? Sporten alleen maar gezeik en jaloezie.

 • Ineke Visser

  De Nederlandse dames zijn volgens mij Europees kampioen bij het voetballen.