Wereldrecordhouder halve marathon test positief op doping

Abraham Kiptum.
rv Abraham Kiptum.
De Keniaan Abraham Kiptum is voorlopig geschorst door de Athletics Integrity Unit (AIU) na een dopingovertreding. De 29-jarige afstandsloper is wereldrecordhouder op de halve marathon, en zou zondag normaal aan de start verschijnen van de London Marathon.

Het was de AIU zelf die het nieuws over Kiptum bekendmaakte. Het gaat om een overtreding van de regels met betrekking tot het biologisch paspoort. Zijn bloedwaarden zijn met andere woorden zodanig "goed" of zodanig snel gestegen, dat de veranderingen in principe niet op natuurlijke wijze tot stand kunnen gekomen zijn. De Keniaan verbeterde in oktober verrassend het wereldrecord op de halve marathon van de Eritreër Zersenay Tadese en bracht het op 58:18. Op de marathon bedraagt zijn persoonlijk record 2u05:26, maar dat wilde hij aanstaande zondag in Londen gaan aanscherpen. Hij mag na zijn schorsing echter niet starten.

Het regent al enkele jaren dopingschorsingen in Kenia. In 2019 zijn er al meer dan tien Keniaanse atleten geschorst, de jaren voorheen nog veel meer. Regerend olympisch marathonkampioene Jemima Sumgong liep in 2017 nog tegen de lamp.

Drie Belgen starten zondag in het eliteveld in Londen: Bashir Abdi, Thomas De Bock en Dennis Laerte. Voor de zege wordt een duel voorspeld tussen wereldrecordhouder Eliud Kipchoge en viervoudig olympisch kampioen Mo Farah.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hugo Craen

    Oeps.. betrapt!