Wereldkampioene na fenomenale oefening! Nina Derwael schrijft Belgische turngeschiedenis met goud aan brug met ongelijke leggers: “Ik zit op een roze wolk”

AP
Ze heeft het geflikt. Nina Derwael (18) maakte in de finale van de brug met ongelijke leggers haar favorietenrol waar en veroverde met overmacht de gouden medaille op het WK turnen. Ze is daarmee de eerste Belgische gymnaste die zich tot wereldkampioene kroont. Historische prestatie.

Derwael leverde een oefening tot in de perfectie af. Met 15.200 punten zette ze dan ook haar topscore neer. Ze vloog meteen in de armen van haar coach: dit móést goud zijn. En zo geschiedde. Geen enkel meisje kwam nog maar in de buurt van de Truiense. De Amerikaanse Simone Biles werd tweede met een score van 14.700, het verschil spreekt boekdelen. De Duitse Elisabeth Seitz ging met een score van 14.600 met brons aan de haal. 

Derwael schreef eerder al Belgische geschiedenis: ze won als eerste gymnaste EK-goud in 2017, als eerste won ze WK-brons in 2017 en twee EK-medailles (goud en zilver) in 2018. Daar voegt ze nu dus als eerste Belgische ooit een WK-gouden medaille aan toe. Topprestatie!   

Derwael eindigde gisteren in de allroundfinale op de vierde plaats. Morgen kan de Belgische op de balk een tweede medaille veroveren. 

AP

Derwael leeft “op roze wolk”

“Het dringt nog niet helemaal tot me door. Ik zit even op een roze wolk nu”, reageerde Nina Derwael voor de camera’s van Sporza na haar historische wereldtitel. “Dit is een droom die werkelijkheid wordt, maar ik ben nog altijd een beetje bang dat ik straks wakker word.”

“Vanochtend was ik meteen heel gestrest. Gelukkig had ik mijn teamgenoten om me rustig te houden. Na de afsprong viel er een pak stress van mijn schouders. Het was een hele opluchting. Met mijn score was ik superblij. Je denkt dan wel dat het goed was voor goud, maar er moesten nog turnsters komen en je weet nooit wat die presteren. Het was nog even afwachten.”

Simone Biles, olympisch- en wereldkampioene allround, moest op een half punt van Derwael met zilver vrede nemen en had alle lof voor de 18-jarige Limburgse. “Ze is geweldig om naar te kijken”, vertelde de 21-jarige Amerikaanse. “Achter haar tweede worden, voelt aan als winst. Zelf ben ik heel tevreden over mijn oefening, maar het kan dus nog beter. Derwael is een inspiratie. Als ik zie hoe makkelijk het haar afgaat en hoeveel vertrouwen ze heeft, geeft me dat de hoop dat ik op de brug nog kan verbeteren.”

“Naar Biles kijk ik al heel lang op en dat doe ik nog”, aldus Derwael. “Om dan uit haar mond te horen dat ik het zo goed gedaan heb, is echt heel speciaal. Dit moment ga ik echt koesteren. Ik ga hier van genieten.”

AP
AP
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.145 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Buckens

  Prachtig en elegant in iets dat super moeilijk is. Jammer dat ze op de balk een medaille mist daar waar iemand die geen enkels sprong waarbij de benen een volledige spreidstand moeten maken nooit verder komt dan 120 graden , was deze Europeaans ze had zelfs geen medailles. Het zwaarte punt van Nina ligt veel hoger dan bij de anderen met als gevolg dat ze meer evenwichtsproblemen kan hebben en door haar lengte is iedere onvolmaaktheid uitvergroot.

 • Maurice Berden

  Europees en Wereldkampioen, dit is wereldprestatie van een eerlijk, hardwerkend "supermeisje". Hier zijn geen superlatieven genoeg voor !

 • André Ducournau

  Proficiat aan Nina, haar ouders en trainer. Ondanks het gebrek aan steun op alle vlakken van de overheid haalde ze de wereldtop.

 • Walter Decock

  Nina brengt, na al de spierbundels en mini springveren, terug elegantie in deze moeilijke sport. Dit is een plezier om naar te kijken!

 • Guido Verhoeven

  Proficiat, zonder meer TOP! Simpel de beste - enig en uniek in België.