WERELDKAMPIOEN! Dit zijn de Red Lions die ons land eerste wereldtitel in het hockey schonken, met doelman Vanasch als absolute ster van de shoot-outs

AP
Na een bloedstollende finale tegen Nederland kroonden onze Belgische hockeymannen zich vanmiddag voor het eerst tot wereldkampioen. Na de reguliere speeltijd stond het 0-0, maar na razendspannende shoot-outs haalden de Red Lions het - niet in het minst dankzij doelman Vanasch. Maar wie zijn die jongens die geschiedenis schreven in India? Hieronder een kort portret!

VINCENT VANASCH (30) - DOELMAN BIJ DE WATERLOO DUCKS

Vincent Vanasch is de onbetwiste titularis bij de Red Lions. De doelman, al twee keer van de partij op de Olympische spelen, wordt geroemd voor zijn indrukwekkende reflexen en de rust die hij uitstraalt. Dat werd vandaag nog maar eens duidelijk. Zijn defensie wéét dat er een betrouwbaar sluitstuk staat. Op 30-jarige leeftijd heeft The Wall al heel wat watertjes doorzwommen: drie Belgische titels met Waterloo Ducks, twee titels in de Nederlandse Hoofdklasse en één gouden plak in de Euro Hockey League met de Nederlandse topclub Oranje-Zwart. En nu dus ook een wereldtitel. Een knap palmares voor een doelman die door omstandigheden pas laat aan de oppervlakte kwam. 

207 caps

AP
Photo News
Photo News
Photo News
BELGA

BONDSCOACH SHANE MCLEOD - NIEUW-ZEELANDER

Sinds oktober 2015 staat de Nieuw-Zeelander Shane McLeod aan het hoofd van de Belgische hockeymannen. Hij is de ex-coach van Nieuw-Zeeland - met wie hij in 2008 en 2012 deelnam aan de Olympische Spelen. McLeod heeft een speciale band met ons land. Hij heeft een Belgische vrouw, coachte tussen 2002 en 2006 de Red Panthers en leidde bij zijn comeback in ons land de Waterloo Ducks naar de titel in 2013 en 2014. McLeod heeft bij de nationale mannenploeg voor kalmte en sereniteit gezorgd, maar ook voor structuur en creativiteit.

BELGA

LOIC VAN DOREN (21) - DOELMAN BIJ HERTOGENBOSCH  (NL)

Loïc Van Doren, is het jongere broertje van wereldtopper Arthur Van Doren. Trok de deur bij zijn opleidingsteam Dragons in april achter zich dicht voor een avontuur bij het Nederlandse Den Bosch. Bij de Lions is hij de stand-in van Vanasch.

17 caps

Loic Van Doren, hier met broer Arthur.
Werner Thijs Loic Van Doren, hier met broer Arthur.
BELGA

ARTHUR DE SLOOVER (21) - VERDEDIGER BIJ R BEERSCHOT TENNIS HOCKEY CLUB

Werd door McLeod gerecruteerd nadat het team zilver pakte op de Spelen in Rio, in 2016. De verdediger van Beerschot THC kwam intussen al tot 50 caps.

50 caps

Photo News

ARTHUR VAN DOREN (24) - VERDEDIGER BIJ BLOEMENDAAL (NL)

 ‘Beste hockeyer ter wereld.’ Dat staat mooi op je visitekaartje. Arthur Van Doren (24), de absolute leider van de defensie, voegde daar ook ‘wereldkampioen’ aan toe. Kende in België geen andere club dan Dragons. De voorbije vier jaar werd hij met de Brasschaatse club telkens landskampioen. Dit seizoen maakte hij de overstap naar de Nederlandse topper Bloemendaal. “Het was voor mij belangrijk om uit mijn comfortzone te stappen”, zegt Van Doren. “Bloemendaal is een club met een geweldige traditie en ik ontwikkelde er de voorbije maanden andere kwaliteiten.”

147 caps

BELGA

LOICK LUYPAERT (27) - VERDEDIGER BIJ BRAXGATA

Loïck Luypaert is niet alleen defensief een baken van stabiliteit, ook offensief draagt hij zijn steentje bij. De 27-jarige verdediger heeft een uitstekende lange bal in zijn stick en bovendien is hij met zijn sleep een troef op strafcorners.

206 caps

BELGA

ALEXANDER HENDRICKX (25) - VERDEDIGER BIJ PINOKE (NL)

Alexander Hendrickx was in Rio nog een van de reserves. De verdediger, die na drie landstitels bij Dragons koos voor een Nederlands avontuur bij Pinoké, leest het spel zeer goed en vindt gemakkelijk de opening. Ook bij strafcorners een nuttige speler - zijn sleep boezemt de nodige angst in bij de tegenstand. 

89 caps

Alexander Hendrickx, hier rechts van Tom Boon.
BELGA Alexander Hendrickx, hier rechts van Tom Boon.

GAUTHIER BOCCARD (27) - VERDEDIGER BIJ WATERLOO DUCKS

Polyvalente kerel, deze Gauthier Boccard. Vroeger een van de productiefste aanvallers van de competitie, maar intussen omgeturnd tot een oerdegelijke verdediger. De 27-jarige Brusselaar was ook al twee keer van de partij op de Olympische spelen.

185 caps

BELGA

EMMANUEL STOCKBROEKX (24) - VERDEDIGER BIJ BLOEMENDAAL (NL)

‘Manu’ Stockbroekx overschreed op zijn 22ste al de kaap van 100 interlands. Een certitude dus achteraan bij de Red Lions. Onverzettelijkheid en snelheid zijn de voornaamste troeven van de speler van Bloemendaal.

130 caps

BELGA
BELGA

SIMON GOUGNARD (27) - MIDDENVELDER BIJ WATERLOO DUCKS

Meerwaarde in de as van het veld. Simon Gougnard speelde een tijdje in Nederland, maar keerde voor Rio 2016 nog terug naar ons land om die olympiade beter te kunnen voorbereiden. De kwaliteiten van Gougnard? Een uitstékende techniek, de vista van een topper en een over-mijn-lijkmentaliteit. Was ook actief op de Spelen van 2012.

247 caps

BELGA

JOHN-JOHN DOHMEN (30) - MIDDENVELDER BIJ WATERLOO DUCKS

Langst dienende speler bij de Lions. Dohmen was er al bij op de Olympische Spelen van 2008 in Peking (9e), op de Olympische Spelen van 2012 in Londen (5e) en dus ook op de Olympische Spelen in Rio, waar er zilver werd gepakt. De middenvelder - een gediplomeerd ergotherapeut - geniet wereldwijd véél aanzien. Moest al snel de strijd staken met een longontsteking.

363 caps

BELGA

VICTOR WEGNEZ (22) - MIDDENVELDER BIJ RACING

Staat te boek als toptalent. Werd in december 2016 met de Red Cougars (zo worden de U21 genoemd) al vicewereldkampioen en kwam intussen ook bij de grote jongens al tot 52 caps. Daarin was hij negen keer trefzeker.

54 caps

BELGA

FELIX DENAYER (28) - MIDDENVELDER BIJ DRAGONS

Denayer geldt als een intelligente en mondige speler. Een van de sterkhouders van de Red Lions - op het middenveld vervult hij een cruciale rol in de spelopbouw. Ook Denayer heeft al deelgenomen aan drie olympiades. 

278 caps

BELGA

SEBASTIEN DOCKIER (28) - AANVALLER BIJ HERTOGENBOSCH  (NL)

Sébastien Dockier is met zijn vaak spectaculaire treffers een publiekslieveling: zo is zijn ‘reverse’ shot alom gevreesd en scoorde hij op het WK van 2014 in Den Haag de knapste goal van het toernooi. “Vooral in Nederland spreken de jeugdspelers me er nog over aan. Maar mijn voornaamste kwaliteit is vooral om vooraan op de juiste plek op te duiken”, zei Dockier eerder in onze krant.

173 caps

Photo News

CEDRIC CHARLIER (30) - AANVALLER BIJ RACING

Aanvaller met de nodige adelbrieven: was met zijn 18 jaar de jongste op de Olympische Spelen van Peking. “Op school wisten ze toen niet eens dat ik hockey op topniveau speelde. Tot ze plots hoorden dat ik geselecteerd was voor de Spelen: ‘Ah, dan moet hij goed zijn’ (lacht)”, vertelde hij jaren geleden. In 2012 was hij vervolgens een vaste waarde tijdens de Spelen in Londen en ook nu is hij nog een belangrijke schakel in het team van McLeod.

282 caps

BELGA

TOM BOON (28) - AANVALLER BIJ RACING

Met 110 goals de onbetwiste goalgetter van de Red Lions en absolute wereldtop. Naast zijn hockeykwaliteiten heeft Boon ook een neus voor het ondernemerschap. Hij brengt zijn eigen sticks op de markt en organiseert hockeyclinics. Leuk weetje: zus Jill speelt bij de nationale damesploeg.

261 caps

BELGA

THOMAS BRIELS (31) - AANVALLER BIJ ORANJE-ROOD (NL)

Een snelle, aartsgevaarlijke en doeltreffende pocketspits die ook al die olympiades op de teller heeft staan. Thomas Briels is een woelwater die zich duidelijk in zijn sas voelt onder de vleugels van de Nieuw-Zeelandse bondscoach Shane McLeod. Hij nam de aanvoerdersband over van John-John Dohmen.

312 caps

BELGA

FLORENT VAN AUBEL (27) - AANVALLER BIJ DRAGONS

De Oost-Vlaming Florent Van Aubel teert op zijn technische vaardigheden en ijzeren discipline. Al goed voor verschillende eretitels. Zo won hij in het verleden al de Gouden Stick als beste speler in België en hoorde hij bij het kransje kandidaten voor beste Jonge Speler ter wereld. Dit jaar won hij de Gouden Stick.

198 caps

Alix Gerniers & Florent Van Aubel, de winnaars van de Gouden Sticks.
BELGA Alix Gerniers & Florent Van Aubel, de winnaars van de Gouden Sticks.

NICOLAS DE KERPEL (25) - AANVALLER BIJ HERAKLES

Met zijn 29 caps één van de minder ervaren spelers in de kern bij de Red Lions. Kan ook als middenvelder uit de voeten.

36 caps

BELGA

RESERVEN: Antoine Kina & Augustin Meurmans

BELGA
Rv5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rob Delbeek

  Niveau aan de top ligt dicht bij elkaar, het is dus zeker mogelijk, maar dat geldt ook voor verschillende andere landen. Wie had op de OS finale argentinie-belgie verwacht?

 • jan janssens

  inderdaad traditie: het valt te vrezen dat het al gedaan zal zijn nog voor het goed en wel begonnen is.

 • Ronaldo vatrijp

  Ook al?

 • Peter Berg

  De laatste HWL was België 5e dus is dit optimisme geen beetje misplaatst ? Ik hoop voor alle duidelijkheid dat ze het halen want dit soort tornooien is de enige keer dat ik intensief hockey volg...

 • Lieven Vermandere

  Gezien de Belgische traditie inzake de favorietenrol......niet teveel vooruitlopen.