Wereldberoemde alpinist verongelukte zondag nabij Everest: een reconstructie tot de fatale dag

Ueli Steck verongelukte zondag tijdens een verkenningstocht van zijn ultieme recordpoging: de Everest en de naburige Lhotse in één trek binnen de 48 uur te beklimmen. De wereldberoemde Zwitserse alpinist, die als een van de beste klimmers ter wereld werd beschouwd, viel zo'n 1.000 meter naar beneden. Een reconstructie van zijn laatste dagen.

Begin april deed Ueli Steck zijn waanzinnig plan uit de doeken om de Everest (8.848 meter) en de Lhotse (8.511 meter) in amper twee dagen, én zonder zuurstofflessen, te trotseren. "Het is moeilijk. Mocht het makkelijk zijn, dan had iemand het mij ooit al eens voorgedaan", lachte de Zwitser. Een week later vloog hij naar Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, waar hij vervolgens naar het Everest Base Camp kon trekken. Vandaar worden namelijk de meeste expedities naar de hoogste berg ter wereld ondernomen.

Minstens 500 mensen willen dit voorjaar de Everest beklimmen, maar die kunnen dus de recordpoging verpesten, omdat er een soort van 'filevorming' bij de alpinisten kan ontstaan. Daarom hadden Steck en zijn klimpartner Tenji Sherpa een alternatieve weg via omliggende heuvels bedacht om in sneltempo de twee bergtoppen te bereiken. Enkel zo kon het doel gehaald worden.

Blick

Onderweg stelde Steck met zijn team twee basiskampen op. Op 20 april postte de gewezen timmerman nog enkele foto's op Facebook van een horizontale balk die hij aan de voorkant van de tenten had geplaatst. Daar kon hij zich aan optrekken om zo in topvorm te blijven. Naar verluidt voerde de Zwitser die work-outs spelenderwijs uit.

Facebook

Befaamde klimmers, zoals Steck, spenderen amper tijd in een basiskamp. Volgens hem was het op maandag 24 april zo'n mooi weer, dat hij het niet kon laten om een trainingstocht op een deel van de Everest te maken. Zo kon hij zijn lichaam laten acclimatiseren aan de hoogte. Het probleem was echter dat zijn partner Tenji Sherpa er niet bij kon zijn. Zijn handen waren volledig bevroren, hij moest achterblijven. De 40-jarige alpinist werkte zijn tocht alleen af, maar dat belette hem niet om zijn positivisme te behouden. "Vreugde is de essentie van het succes", schreef hij op Facebook.

Twee dagen later stuurde Steck andermaal een foto de wereld in. Hij bevond zich in een licht pak op zo'n 7.000 meter hoogte voor torens van gletsjerijs. Die post was meteen ook zijn laatste. Nadien zijn er wel nog berichten opgedoken van andere klimmers die later nog met hem in contact kwamen. Zoals bergbeklimster Melissa Arnot. Zij was er bij toen Steck op de flanken van de Everest in 2013 door honderd woedende sherpa's werd bekogeld met stenen. Die waren furieus nadat hij een bevel weigerde tijdens de beklimming. Nadien hielden Arnot en Steck geregeld contact. "Ik plaagde hem met zijn recordpoging. Hoe snel hij was voor een oude man. We stuurden berichtjes naar elkaar, en hij vroeg me nog om die ene zondag op hem te wachten", aldus de Amerikaanse.

There will never be another like you. RIP my friend. There is a massive space on this planet that no one can fill.

2,555 Likes, 111 Comments - Melissa Arnot Reid (@melissaarnot) on Instagram: "There will never be another like you. RIP my friend. There is a massive space on this planet that..."

Op vrijdag 28 april, twee dagen voor zijn dood, dronk Steck in Camp II nog een warme sinaasappelsap met Ang Tshering Lama, een ervaren sherpa. Die laatste probeerde de satelliettelefoon van de Zwitser af te stemmen, want hij kon de inkomende gesprekken niet meer goed ontvangen. "We spraken nog over het leven", zei Lama. De dag nadien verliet Steck het basiskamp en ontmoette hij Szilárd Suhajda. Die wilde de 40-jarige Alpinist voor een stuk vergezellen, maar de Hongaar kon de 'Swiss Machine' gewoon niet bijbenen. "Ik bood hem een worst aan, die ging ik hem dan bij zijn terugkeer geven."

REUTERS

De fatale dag. Zondag 30 april. Steck besloot een verkenningstocht op de Nuptse-berg, ten zuidwesten van de Everest, te maken. Alleen en zonder touw viel hij rond 8.30 uur op een hoogte van 6.600 meter zo'n 1.000 meter naar beneden. Sherpa's hebben hem daar gevonden. Die bleven een halfuur bij het levenloze lichaam tot de helikopter arriveerde. De Zwitserse piloot Maurizio Folini kende Steck goed. Hij bracht zijn landgenoot naar het Universitair Ziekenhuis van Maharaj-Tribhuvan in Kathmandu. Weduwe Nicole Steck is daar gisteren aangekomen, de broer en de ouders worden vandaag ter plekke verwacht. Zijn familie is van plan om halverwege de Everest, in het Tengboche klooster, afscheid te nemen van Ueli Steck.

AP
AFP