WADA heft schorsing van Russisch antidopingagentschap op, klokkenluider betreurt "grootste verraad ooit" tegen "eerlijke sporters"

Photo News
Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft de schorsing van het Russisch antidopingbureau (Rusada) opgeheven. Dat meldt het Russisch persagentschap RIA. In het uitvoerend comité van het WADA, dat vandaag samenkwam op de Seychellen, was het merendeel van de twaalf bestuursleden pro de opheffing van de schorsing.

Het Rusada werd in 2015 geschorst wegens een groot staatsgeleid dopingsysteem in de Russische sport, met name op de Olympische Spelen in het Russische Sochi in 2014. Dat werd onder meer in een rapport van de commissie-McLaren vastgesteld.

Voor een hernieuwde toetreding van het Rusada tot het WADA dienden de Russen aan diverse voorwaarden te voldoen. Een speciale commissie van het WADA moest controleren of alle criteria waren gehaald. Onlangs werd bekend dat deze commissie een aanbeveling had gedaan om het Rusada weer een officiële status te verlenen.

Klokkenluider betreurt "grootste verraad ooit" tegen "eerlijke sporters"

De opheffing van de schorsing van het Russische antidopingbureau Rusada is "het grootste verraad in de olympische geschiedenis tegen eerlijke sporters". Dat stelt de advocaat van Grigory Rodchenkov, voormalig directeur van het antidopinglaboratorium in Moskou en voornaamste klokkenluider in het Russische dopingschandaal.

In een persbericht stelt Jim Walden dat de Verenigde Staten "geld verspillen door het Wereldantidopingagentschap (WADA) te blijven financieren". Volgens de advocaat van Rodchenkov is het WADA "niet in staat om het dopingsysteem van Rusland te bestrijden".

Ook Travis Tygart, CEO van het Amerikaans antidopingagentschap USADA, is vernietigend voor de beslissing van het WADA. "Vandaag werd de belangrijkste beslissing in de geschiedenis van het WADA genomen, en die heeft de cleane atleten in de wereld een verschrikkelijke klap gegeven", aldus Tygart in een communiqué. "WADA's besluit om Rusland als lid te laten terugkeren, ondanks het feit dat niet voldaan is aan twee Roadmap-voorwaarden, is verbijsterend en onverklaarbaar."

Tygart vraagt ook radicale veranderingen wat betreft de wereldwijde strijd tegen doping. Volgens hem moet er een einde komen aan "het bewaken van het WADA-kippenhok" door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). "Laten we duidelijk zijn: er zal niets taboe zijn wanneer wij, de antidopinggemeenschap, beginnen aan de hervorming van het WADA."

Het WADA besliste donderdag de in november 2015 opgelegde schorsing van het Rusada op te heffen. Heel wat belanghebbenden hadden het WADA echter opgeroepen dit niet te doen, aangezien Rusland niet aan twee essentiële voorwaarden voldoet: het erkennen van het rapport McLaren en het toegang verlenen tot alle gegevens van het laboratorium in Moskou.

Grigory Rodchenkov.
EPA Grigory Rodchenkov.

Rusland verwelkomt beslissing WADA

De Russische vicepremier Olga Golodets, verantwoordelijk voor Sport, juicht de beslissing van het WADA toe. Volgens Golodets is dit de beloning voor het "enorme werk" dat de afgelopen jaren verricht is in de strijd tegen doping. "Rusland bevestigt de principes van een cleane sport genegen te zijn", zo wordt Golodets door verschillende Russische persagentschappen geciteerd. "De voorbije jaren is in Rusland enorm veel werk verricht om transparante en duidelijke omstandigheden te creëren."

Rusada-baas Iouri Ganous staat uiteraard positief tegenover deze "eerste stap". Hij hoopt dat "we begonnen zijn met het omslaan van deze sombere bladzijde voor de Russische sport". Ganous beseft dat er nog werk aan de winkel is. "In de eerste plaats is het noodzakelijk het vertrouwen te herstellen." Hij benadrukt dat de Russen zich zulke schandalen niet meer kunnen veroorloven. "De sporters moeten volgens de regels aantreden."

Het Rusada werd op 18 november 2015 geschorst. Sindsdien is de hele directie, die ervan beschuldigd werd dopinggevallen onder de mat geveegd te hebben, vervangen. Ook werd het Rusada als organisatie onafhankelijk van de Russische regering. De Russische autoriteiten zorgden verder voor een strenger antidopingbeleid door dopinggebruik strafbaar te maken. In februari 2016 stond het WADA het Rusada toe om opnieuw dopingtesten uit te voeren, onder toezicht van het Britse antidopingagentschap.

Een meerderheid van het uitvoerend comité van het WADA stemde donderdag voor de opheffing van de schorsing, "onder strikte voorwaarden". Toch weerklonken ook binnen het WADA kritische stemmen. "Deze beslissing werpt een schaduw over de geloofwaardigheid van de antidopingbeweging", betreurde WADA-vicevoorzitster Linda Helleland, die tegenstemde. "Het is een fout het Rusada niet langer als non-compliant te beschouwen, vooraleer ze voldaan hebben aan alle voorwaarden van de Roadmap van het WADA. Vandaag hebben we gefaald tegenover de eerlijke sporters in de wereld." 

Muyters wil dat verleden "op propere manier" afgesloten wordt

"Het verleden moet afgesloten worden, maar wel op een propere manier", zo reageert Vlaams minister van Sport Philippe Muyters, vertegenwoordiger van Europa in de WADA Foundation board, op het nieuws. "Het uitvoerend comité besliste dat een onafhankelijk expert voor het eind van het jaar toegang moet krijgen tot de data en het lab in Moskou", stelt Muyters. "Ik zal er vanuit de Foundation Board persoonlijk op toezien dat die voorwaarde nageleefd wordt. Is dat niet het geval, dan wordt Rusada automatisch opnieuw non-compliant verklaard."

In dat geval zal Rusland onder de nieuwe standaard non-compliant zijn, wat betekent dat het WADA zelf de straffen, zoals de uitsluiting van grote toernooien, kan opleggen. Onder de oude standaard werd deze beslissing door de UCI en de sportfederaties genomen, waardoor de straf in de praktijk soms uitgehold werd.

Verschillende critici hadden het WADA opgeroepen de schorsing niet op te heffen, omdat Rusland nog geen toegang heeft verleend tot het Moskouse antidopinglab en de stalen die zich daar bevinden. "Hadden we liever gezien dat Rusland eerst de stalen zou vrijgeven? Ja natuurlijk. Maar wat voor mij uiteindelijk telt, is dat het WADA dit op een propere manier kan afsluiten en dus toegang krijgt tot de data en het lab. Wordt die voorwaarde niet nageleefd, dan wordt het bovendien op deze manier voor WADA mogelijk om de sancties zelf in handen te hebben", besluit Muyters.

Philippe Muyters.
Photo News Philippe Muyters.

Internationale Atletiekfederatie blijft Russen weren

Russische atleten mogen voorlopig nog niet aan internationale wedstrijden meedoen. De Internationale Atletiekfederatie IAAF liet weten het opheffen van de schorsing van het Russische antidopingbureau Rusada door het Wereldantidopingagentschap WADA naast zich neer te leggen.

De IAAF zegt in een verklaring eerst een rapport van een eigen onafhankelijke werkgroep af te wachten. Dat rapport is naar verwachting in december af. Aan de hand daarvan besluit de IAAF of Russische atleten weer mee mogen doen.

"Het bepalen van onze eigen criteria en het volgen van onze eigen koers, heeft de afgelopen drie jaar goed gewerkt", aldus Sebastian Coe, voorzitter van de IAAF.

Het Rusada werd in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014. Het uitvoerend comité van de WADA besloot donderdag met ruime meerderheid de schorsing te beëindigen. De Russen moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny yde

  yep, op gans de wereld hebben ze alleen de Russen kunnen pakken op fraude. Zou het kunne da die Russen echt dom zijn ??

 • MARCEL CAERS

  Hoe noemt men dat geld

 • Paul Philippaerts

  Geld in de sport maakt recht wat krom is en dat zonder smid.

 • rik cappelle

  Ze gaan Muyters gaarne zien komen in Moskou. En ze zijn samen gekomen op de Seychellen. Ja iets duurder was niet meer beschikbaar waarschijnlijk.

 • Rudy Callens

  Er zullen er weer een paar hun zakken gevuld hebben. Niets nieuws in feite.