Waarom verlies van Pacquaio de bokssport met een groot probleem opzadelt: "Is dit een grap ofzo?"

afp
Manny Pacquaio toonde dan wel grote klasse door zich neer te leggen bij de unanieme maar meer dan controversiële beslissing van de jury, de bokssport maakte geen goeie beurt na de kamp om de WBO-wereldtitel zondag in het Australische Brisbane. Commentatoren, analisten en fans reageerden ontzet. Van "hometown hit job" (thuismoord), over "belachelijk" tot zelfs "vervalst". Het boksen zit met een probleem.

Jeff Horn (29) kwam als winnaar uit de 'Battle of Brisbane'. Hoe hevig hij ook wankelde in ronde 9, hoe zwaar hij toegetakeld was en hoe Pacquaio doorheen de hele kamp domineerde, toch mag de Australische ex-leraar zich de nieuwe wereldkampioen noemen nadat hij het voordeel kreeg van de jury: 117-111, 115-113, 115-113, telkens voor Horn. Vooral die eerste kaart doet steigeren. De analisten van haast elke grote sportzender die de kamp uitzond, gaven het voordeel aan de 38-jarige Filipino. Pacquaio pakte uit met 182 geslaagde punches, Horne bleef steken op 92. Dat zijn er maar liefst 90 minder, terwijl de Australiër veel meer uithaalde: 625, versus 573 voor 'Pacman'. Dat is 32% in vergelijking met de 15% voor Horn.

getty

De ongepolijste Horn was dan wel agressief en bleef ervoor gaan; in een bokswedstrijd is dat nu ook de eerste vereiste. De Filipijnse ster (38), die tegen Timothy Bradley een soortgelijke situatie meemaakte en nu vier van zijn laatste negen kampen verloor, bleef na afloop respectvol: "Ik ben een prof en ik respecteer de beslissing van de jury. Dit hoort erbij."

ap

Maar buiten de ring klonken heel wat andere geluiden. Freddie Roach, coach van Pacquaio, verwijzend naar de 117-111 van jurylid Waleska Roldan: "Dit moet onderzocht worden." Boksexpert Teddy Atlas bekritiseerde de beslissing luidkeels, net als de manier waarop Horn vocht. T.J. Quinn, de reporter van ESPN: "Onmogelijk dat Horn deze kamp won met een unanieme beslissing. Dit is een 'hometown hit job'. Manny zag er weliswaar oud uit, hij was meestal wel in controle." FOX Sports-reporter Dieter Kurtenbach nam zelfs het woord 'vervalst' in de mond. Om van de vele reacties op Twitter van dikwijls bekende Amerikaanse sportsterren nog maar te zwijgen. Een selectie hieronder.

getty
getty
getty
afp