Voorwaardelijke celstraf van een jaar voor Michael Phelps

Recordzwemmer Michael Phelps werd op zijn negentiende ook al eens opgepakt voor rijden onder invloed.
REUTERS Recordzwemmer Michael Phelps werd op zijn negentiende ook al eens opgepakt voor rijden onder invloed.
De Amerikaanse zwemgrootheid Michael Phelps is vandaag door de rechtbank van het district Maryland veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een proeftijd van anderhalf jaar. De succesvolste olympiër in de geschiedenis (18 goud, 2 zilver, 2 brons) wordt gestraft omdat hij eind september onder invloed reed.

Phelps werd op 30 september opgemerkt door een politieagent toen hij met een snelheid van 135 kilometer per uur door de McHenry Tunnel in Baltimore reed. De toegestane maximumsnelheid is er 70 kilometer per uur. Bovendien meldde de politie dat de 29-jarige Amerikaan bij een alcoholtest bijna het dubbele van de toegestane limiet liet optekenen (1,4 in plaats van 0,8 mg/l).

6 maanden schorsing
Een week na zijn arrestatie legde de Amerikaanse zwembond Phelps een schorsing van zes maanden op. De organisatie besliste ook dat hij geen deel zal uitmaken van het Amerikaanse team voor de wereldkampioenschappen, die van 2 tot 9 augustus 2015 in het Russische Kazan plaatsvinden.

Niet de eerste keer
Het was de tweede keer dat de zwemmer opgepakt werd voor dronken rijden. Tien jaar geleden liep de toen 19-jarige Phelps ook al eens tegen de lamp. 'The Baltimore Bullet' besliste na het voorval van eind september om een cursus verantwoord alcoholgebruik te volgen, waardoor de rechter een voorwaardelijke gevangenisstraf voldoende vond.

AP
AP