Vier Belgische triatleten treden dit weekend in het strijdperk

BELGA
Drie Belgische vrouwen en een Belgische man werken dit weekend hun triatlon af op de Europese Spelen in Bakoe. Claire Michel, Sofie Hooghe en Charlotte Deldaele komen morgen in actie, zondag is het de beurt aan Peter Denteneer.

De triatlons staan geprogrammeerd rond Bilgah Beach, aan de boorden van Kaspische Zee op zo'n 40 km van de hoofdstad van Azerbeidzjan. De winnaar en winnares na 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen plaatsen zich automatisch voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Er vallen echter geen punten te verdienen voor de olympische ranking. Daarom passen Belgische toppers als Katrien Verstuyft of Jelle Geens, die de voorkeur geven aan andere races waar ze wel kunnen scoren in hun "Road to Rio".

Minieme winstkansen
De Belgische winstkansen zijn hoe dan ook miniem. Zo starten bij de vrouwen de Zwitserse olympisch kampioene Nicola Spirig, de Zweedse Lisa Norden (tweede in Londen 2012) en de Ierse topper Aileen Reid.

BELGA
BELGA
BELGA

Veel pech en blessures
Claire Michel, dochter van voormalig zwemkapioene Colette Crabbé, kende bovendien geen ideale voorbereiding. "Ik heb al veel pech gehad met blessures. In mijn eerste race van het seizoen liep ik een scheur op in de kuit. In Nieuw-Zeeland viel ik tijdens het fietsen. Dat kostte me drie weken. Daarna trok ik naar Zuid-Afrika waar ik opnieuw tegen de grond smakte tijdens het fietsen. Een scheur in de ligamenten van de enkel was het gevolg. En daarna volgde nog een voedselvergiftiging. Het mag een keer stoppen."

Lopen sterk punt
Ook Sofie Hooghe start met twijfels. "Mijn sterkte punt is in principe het lopen, maar dit jaar heb ik nog niet een keer echt goed gelopen. Ik hoop dat het in Bakoe beter wordt."

Deldaele klaar
Charlotte Deldaele heeft dan weer geen reden tot klagen. Zij kroonde zich afgelopen weekend tot Belgisch beloftenkampioene op het BK, waar ze aan de Meren van de Eau d'Heure tweede werd achter Katrien Verstuyft.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA