VIDEO. ‘Dancing’ Dimitri Van den Bergh zet dartswereld in vuur en vlam met z’n eerste nine-darter ooit

Dimitri Van den Bergh heeft voor het eerst in zijn loopbaan een nine-darter gegooid. Oftewel: zeven keer triple-20, triple-19 en dubble-12. Onze 24-jarige landgenoot flikte het kunstje bij de Grand Slam of Darts tegen Stephen Bunting. Van den Bergh won uiteindelijk met 10-6 en bleef na de straffe stoot ijzig kalm. 

Van den Bergh gooide een traditionele 9-darter: Zeven keer triple-20, triple-19 en dubble-12. Vooralsnog is zijn huzarenstukje goed voor 25.000 pond. Mocht er nog iemand in het toernooi degelijk kunststukje herhalen, moet hij die prijzenpot wel delen. Het was de vierde 9-darter  in de geschiedenis van het toernooi. De Engelsen James Wade (PDC-6), Dave Chisnall (PDC-10) en in 2014 Kim Huybrechts (PDC-18) deden het hem voor.

Vreemd genoeg bleef Van den Bergh ijzig kalm na zijn nine-darter. Hij fluisterde alleen richting publiek: “This is my first one.” De commentator ging daarentegen wél door het dak: “Dit is een prachtig moment.” Van den Bergh is de eerste speler in de kwartfinales van de Grand Slam. 

EPA

Voor het overige was het geen beste partij. Van den Bergh wierp een gemiddelde van 90,51 punten per drie darts, tegen 88,14 voor Bunting. Ook bij het uitwerpen was onze landgenoot beter (31,03%-26.09%). In de kwartfinales neemt Van den Bergh het op tegen de Oostenrijker Mensur Suljovic (PDC-7), die wereldkampioen Rob Cross (PDC-3) met 10-7 uitschakelde.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • tony deprez

  Ik zou graag eens de pefecte nine darter zien 167. 167. 167

 • bart Bollen

  Joris, velen zijn hem al voorgegaan ? Het was pas de 4de keer in de geschiedenis van het toernooi lees ik.

 • Pedro Gonzalez

  Ja heel goed maar de wereld in vuur en vlam? Dan heeft de wereld toch al wat meer gezien met de twee Nederlandse grootmeester. Een beetje bescheidener als het kan.

 • Joris Claes

  Das ni meer zo speciaal. Vele zijn em al voor gegaan. Als hij er nu 2 of 3 op een rij zou gooie. Da hem ik nog ni dikwijls gezien.

 • anja devos

  Goed bezig Dimitri. Spijtig dat men deze sport niet wil uitzenden bij in België.