Verlamde polsstokatlete ademt opnieuw zelfstandig

Twitter
Positief nieuws van Kira Grünberg. De Oostenrijkse polsstokatlete, die donderdag na een zware val op training verlamd raakte, ademt opnieuw zelfstandig en is aanspreekbaar. Dat zegt haar manager Thomas Herzog. Mogelijk mag Grünberg vroeger dan verwacht de afdeling intensieve zorgen verlaten.

"Kira is bij bewustzijn en aanspreekbaar", aldus Herzog in een verklaring vanmiddag. "Het feit dat ze opnieuw zelfstandig kan ademen, is een eerste stap naar het herstel. Als ze vroeger dan voorzien intensieve mag verlaten, zou dat een zeer goed signaal zijn."

Herzog gaf voorts nog mee dat de artsen van het ziekenhuis in Innsbruck vanochtend met de familie van de 21-jarige polsstokspringster hebben gesproken. De diagnose van een verlamming aan de ruggengraat blijft onveranderd. Voor verdere prognoses naar de toekomst toe is het nog te vroeg. "Kira is dapper, het is een vechtster", aldus Herzog nog.

De familie van Grünberg liet weten geroerd te zijn door de talloze blijken van solidariteit die in Oostenrijk zijn losgekomen na het ongeval van de beloftevolle atlete. Zo maakte de Oostenrijkse atletiekfederatie 10.000 euro vrij als eerste hulp voor de familie. De atletiekbond van Tirol, het landsdeel waarvan Grünberg afkomstig is, opende een rekeningnummer als steunfonds.