Vanluchene heeft chronische darmontsteking onder controle en moet niet stoppen

BELGA
Emmanuel Vanluchene voelt zich opnieuw zwemmer nu hij zaterdag mee mag vertrekken naar Turkije voor de laatste stage in de voorbereiding op de wereldkampioenschappen, die op 2 augustus in het Russische Kazan van start gaan. Door een chronische darmontsteking was de 22-jarige Vanluchene een maand out en vreesde hij zelfs even voor zijn verdere zwemcarrière.

Na de zware stage in Mesa (Arizona) midden april brak de ontsteking helemaal door bij de bronzenmedaillewinnaar op de 4x200 m vrije slag van het EK 2014 in Berlijn. Het was een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm met zweervorming, diarree en bloedontlasting als gevolg. Na Mesa was de diarree zo erg dat hij forfait moest geven voor de Belgische kampioenschappen. "Op dat moment leek het WK heel ver af en dacht ik dat er niets anders zou opzitten dan te stoppen. Ik zat mentaal heel diep", vertelde Vanluchene.

Ongeveer een maand geleden mocht Vanluchene echter de trainingen hervatten. "Ik sta nu onder constant toezicht van dokters en professoren. Die hebben mij verzekerd dat chronische darmontsteking geen enkel beletsel hoeft te zijn om aan topsport te doen. Dat is een hele opluchting."

Vanluchene heeft inmiddels licht op groen gekregen om zaterdag mee op stage te vertrekken met de elitezwemmers van Wachtebeke naar het volledig nieuwe trainingscentrum Gloria Sports Arena in het Turkse Belek. "Daar zal duidelijk worden of ik tijdig klaar kan geraken voor de komende wereldkampioenschappen. Ik voel weer sterkte in mijn lichaam, maar ik vermoed toch dat ik aan kracht en uithouding heb moeten inboeten."

BELGA