Vanhoof komt ten val in finale BMX en grijpt naast medaille

Elke Vanhoof
BELGA Elke Vanhoof
Elke Vanhoof is vandaag na een val als zevende geëindigd in de finale van de BMX-competitie op de slotdag van de Europese Spelen in Bakoe.

In de race met acht in het BMX Velopark schoot Vanhoof uitstekend uit de startblokken. Ze reed in een medaillepositie toen ze op een recht stuk na een contact met een tegenstander het evenwicht verloor en ten val kwam. Vanhoof kroop nog overeind maar moest tevreden zijn met de zevende plaats.

Het goud in deze olympische discipline ging naar de Deense Simone Christensen. Zij won in 37.074 voor de Française Magalie Pottier (37.287) en de Tsjechische Aneta Hladikova (37.891). Vanhoof kwam op 14 seconden van Christensen over de streep (in 51.360).

De 23-jarige Vanhoof was de laatste Belgische sporter die in actie kwam in de hoofdstad van Azerbeidzjan. De Belgische delegatie verlaat de eerste editie van de Europese Spelen met elf medailles: vier keer goud en zilver en drie keer brons.

Het acrogymtrio Kaat Dumarey, Julie Van Gelder en Ineke Van Schoor zorgde voor drie gouden medailles, ook judoka Charline Van Snick (-48 kg) pakte de hoofdprijs. Drie keer zilver was er (opnieuw in de acrogym) voor het duo Yana Vastavel en Solano Cassamajor én voor badmintonster Lianne Tan. Brons ging naar judoka's Dirk Van Tichelt (-73 kg) en Toma Nikiforov (-100 kg) en taekwondoka Si Mohamed Ketbi (-58 kg).

Uitslag
1. Simone Christensen (Den) 37.074
2. Magalie Pottier (Fra) 37.287
3. Aneta Hladikova (Tsj) 37.891
4. Merle van Benthem (Ned) 38.370
5. Laura Smulders (Ned) 43.176
6. Sandra Aleksejeva (Let) 49.069
++ 7. Elke Vanhoof (BEL) 51.360
8. Romana Labounkova (Tsj) 1:23.187

Vanhoof baalt na afloop

"Ik weet echt niet wat er gebeurd is", reageerde Vanhoof. "Ik had een goeie start. Ik kwam maar net tekort om in een ideale positie in de binnenbaan de eerste bocht te nemen. In die bocht werd ik wat omhoog gedwongen waardoor ik enkele extra meters moest maken. Toch lag ik nog op medaillekoers en pompte ik mezelf moed in. En toen plots ..."

De val gebeurde tijdens de tweede rechte lijn op weg naar de tweede bocht. Volgens de Tsjechische Romana Labounkova, met wie Vanhoof ik aanraking kwam, lag de schuld voor de crash bij de 23-jarige uit Mol. "De Belgische kwam van links en raakte mij. Ik kon de val op geen enkele manier vermijden", zei de Tsjechische, die achtste en laatste werd.

"In een finale is het alles of niets", reageerde Vanhoof. "Iedereen neemt risico's en wil winnen. Ik verlies liever zo dan niet 100 procent te geven. Maar natuurlijk zal niemand mijn val onthouden, alleen maar mijn resultaat."