Van Zandweghe dolgelukkig met wereldtitel lichte skiff

Niels Van Zandweghe (R) hier samen met Tim Brys (L) op archiefbeeld.
AP Niels Van Zandweghe (R) hier samen met Tim Brys (L) op archiefbeeld.
Niels Van Zandweghe heeft zich op het WK roeien in het Nederlandse Rotterdam tot U23-wereldkampioen in de lichte skiff gekroond. Hij is de eerste Belg die goud pakt op een wereldkampioenschap roeien voor beloften. Een stevige revanche voor Van Zandweghe, die niet mocht deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio. België kon maar één boot sturen, waarop de de Belgische roeibond Hannes Obreno verkoos boven het duo Brys-Van Zandweghe.

"Deze overwinning draag ik deels op aan Tim, die er voor gekozen heeft om zich na de ontgoocheling van Rio volledig op zijn studies te concentreren", verklaarde Van Zandweghe. "Alles ging perfect vandaag. Ik had enkel last van wat krampen in mijn linkerarm door de wind, maar dat heeft mij er niet van weerhouden om te versnellen op 1250 meter en uiteindelijk de aanval van de Duitser Jonathan Rommeman op 200 meter van de streep te counteren", analyseerde hij zijn wedstrijd.

Zowel in de finale als in de twee kwalificatierondes behield Van Zandweghe de hele wedstrijd de controle. Na een voorzichtig eerste wedstrijddeel, met een iets lagere cadans dan zijn tegenstanders, versnelde Van Zandweghe steevast in de tweede wedstrijdhelft: "Dat is onze tactiek. Onze trainer Dominique Basset dwingt ons te roeien aan een lage cadans, maar met een focus op de lengte en de kracht van de slagen. Dat levert op."