Van Snick: "Met veel stress gestart, maar supertevreden"

Twee jaar na haar eindzege in de Grand Prix judo van Düsseldorf heeft de 24-jarige Charline Van Snick (-48 kg) opnieuw deze prestigieuze wedstrijd op haar naam geschreven. In de finale versloeg ze op strafpunten de Mongoolse Urantsetseg Munkhbat, het nummer één van de wereld.

Het kantelpunt voor Van Snick was de tweede kamp tegen de Japanse Ami Kondo. De regerende wereldkampioene uit Japan werd met ippon uit het toernooi gekegeld. "Ik heb Charline wellicht geprikkeld door haar eraan te herinneren dat zij in 2012 ook in Düsseldorf gewonnen had door in de finale de Japanse Endo te kloppen", haalde Van Snicks trainer Baptiste Leroy aan als mogelijke verklaring voor de ommekeer, nadat de Luikse aarzelend gestart was tegen de Zuid-Koreaanse Yu Jeong Kang.

"Ik startte inderdaad met heel veel stress", gaf Van Snick graag toe na afloop. "Maar ik ben nu supertevreden. Dit is zonder twijfel het beste toernooi dat ik ooit afgewerkt heb. Maar het betreft uiteraard maar een Grand Prix en geen WK of Olympische Spelen."

Kushandjes
Van Snick stak haar blijdschap niet onder stoelen of banken. Onmiddellijk na haar zege in de finale tegen Munkhbat wierp ze kushandjes naar de talrijke supporters. Ze stapte breedlachend van de tatami en toen er muziek door de zaal galmde, begon ze te dansen. Na een hele reeks verplichtingen trok ze naar de tribune, waar ze in de armen viel van haar supporters. "Ik versloeg vandaag twee wereldkampioenen, Kondo en Munkhbat, en mijn zwarte beest Ungureanu. Redenen genoeg om supertevreden te zijn", besloot Van Snick.

Zaterdag krijgen vijf Belgen in Düsseldorf een kans om Van Snicks voorbeeld te volgen: Roxane Taeymans (-70 kg), Lola Mansour (-70 kg), Dirk Van Tichelt (-73 kg), Sami Chouchi (-73 kg) en Joachim Bottieau (-81 kg).