Van Kerckhove bondscoach af bij Red Dragons, Baeyens tijdelijke vervanger

RV
Na één zomer als hoofdcoach bij de Red Dragons heeft Brecht Van Kerckhove beslist om er een punt achter te zetten. Dominique Baeyens neemt over bij de nationale volleybalploeg voor het olympisch kwalificatietornooi (OKT) in Berlijn begin januari. “Baeyens heeft de ervaring en kent de groep”, klinkt het bij de federatie.

In augustus konden de Red Dragons zich niet kwalificeren voor Tokio op het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam. In januari volgt een tweede kans op het sterk bezette tornooi in Berlijn. De Belgische mannen spelen in hun poule tegen Slovenië (Europees zilver), Duitsland en Tsjechië. “De olympische ambitie is er nog altijd bij de Dragons,” aldus Dominique Baeyens, die de Red Dragons eerder al coachte tussen 2012 en 2016. “Daarom heb ik me tijdelijk geëngageerd voor het olympisch traject.” 

Met Baeyens aan het roer kiest de federatie voor een topcoach met maturiteit en ervaring die ook nog eens alle internationals goed kent. De invulling van de rest van de staf zal later bekend gemaakt worden, maar de nieuwe bondscoach spreekt van een ‘coaching-team’ rond de nationale ploeg.

Van Kerckhove stopt

Na twee jaren als assistent bij de Red Dragons startte Brecht Van Kerckhove afgelopen zomer als hoofdcoach, maar deze week besliste hij zelf om te stoppen: “Na een eigen evaluatie heb ik besloten dat mijn manier van werken en mijn impact op de groep niet voldoende heeft aangeslagen om op korte termijn resultaten te halen. Met de aansluiting van jonge talenten bij de kern, met de goede poulewedstrijden tijdens het EK en de promotie voor het volleybal waren er zeker ook positieve punten de afgelopen maanden. Maar we moeten erkennen dat we onze doelen niet gehaald hebben. De Red Dragons hebben via het toernooi in Berlijn nog een laatste kans om zich te plaatsen voor de spelen. Ik hoop van harte dat dat lukt.”

Van Kerckhove is wel overtuigd dat zijn aanpak op lange termijn vruchten zou afwerpen. “Ik heb als coach fel gewerkt op een aantal waarden. Maar ik gehoopt nog meer stappen te zetten. Dat is een werk van lange adem. Als ik onze situatie vergelijk met sommige andere landen, is het daar misschien nog meer een eer om voor hun land te spelen. Ik weet niet of dit deze generatie nog kan wijzigen. We komen uit een cultuur waar onze spelers in de clubs heel goed zijn en voor wie de club ook op de eerste plaats komt. Het verhaal van de nationale ploeg is de laatste jaren wel fel gegroeid, maar ik voel dat in andere landen de opoffering voor de nationale ploeg toch nog groter is.” 

Met Baeyens kiest de federatie voor een vertrouwd gezicht als opvolger. Als bondscoach tussen 2102 en 2016 hielp hij mee aan de internationale opmars van de Red Dragons, eerder vulde hij als clubcoach een mooie prijzenkast. Baeyens behaalde in totaal acht landstitels, drie bekers en één Europabeker. 

Kapitein Sam Deroo was vorig jaar een voorstander om Brecht Van Kerckhove, toen assistent bij de Red Dragons, een kans te geven om de vermaarde Andrea Anastasi op te volgen als hoofdcoach. Al kan Deroo nu ook de switch verstaan: “De samenwerking was wel goed, maar de doelen zijn niet gehaald. Dus is het ergens logisch. Ik kan de noodoplossing met Dominique ook begrijpen, al hoop ik op een meer standvastige conjunctuur de komende jaren.”

Deroo droomt van deelname aan de Olympische Spelen, maar ook hij schat de laatste kans op een olympisch ticket in het OKT in januari zeer zwaar in. “Die kwalificatie is in de huidige format supermoeilijk. Maar het is onze enige kans nog, dus gaan we het proberen. Ik geef ons wel maximaal 10% kans.”

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Louis Meeus

    Moeten ze daar ook een trainer voor hebben?

  • jean petermans

    Als je zoveel tactische fouten maakt, zowel op het EK als op het OKT, dan is een ontslag ook niet meer dan logisch.