Van Gerwen pleziert Nederlandse dartsfans

PHOTO_NEWS
's Werelds nummer een Michael van Gerwen heeft gisteren in Veldhoven voor eigen publiek het Dutch Masters Darts gewonnen. De 24-jarige Nederlander nam in de finale met 6-4 de maat van de Engelsman Mervyn King.

In de halve finales had "Mighty Mike" de Noord-Ier Brendan Dolan met 6-4 uitgeschakeld. King plaatste zich met een 6-5 zege tegen Ian White (PDC-16). De finale was van een bijzonder hoog niveau. Van Gerwen zette al in het tweede leg de toon met een 144 uitworp, goed voor een 12-darter. Uiteindelijk zou hij aan een gemiddelde van 108,80 per drie pijltjes komen. King, die een 3-0 en 4-1 achterstand goedmaakte, moest daar met een gemiddelde van 107,40 nauwelijks voor onderdoen.

"Dit is geweldig", reageerde van Gerwen, die op een half uurtje van Veldhoven woont. "Ik heb al heel wat toernooien in Nederland gespeeld, maar het is de eerste keer dat ik er één van dit niveau win."

Voor van Gerwen is het de eerste toernooizege sinds hij op nieuwjaarsdag wereldkampioen werd. Het leverde hem 20.000 pond (24.500 euro) op. Op de erelijst volgt van Gerwen de Antwerpenaar Kim Huybrechts (PDC-13) op. Die versloeg Dolan vorig jaar in de finale met 6-3.

Voor de wereldranglijst had het toernooi weinig of geen gevolgen. In de top twintig wisselden alleen King en Dolan van plaats. King is nu 14e, Dolan 15e. Ronny Huybrechts klom één plaats op en is nu 39e, de 19-jarige Dimitri Van den Bergh steeg van 98 naar 92.

.