Van der Plaetsen mikt op 8.000 punten bij eerste volledige tienkamp

Thomas Van der Plaetsen
PHOTO_NEWS Thomas Van der Plaetsen
Meerkamper Thomas Van der Plaetsen werkt volgende week op de 28e editie van de Universiade in het Zuid-Koreaanse Gwangju (4 tot 14 juli) voor het eerst in negen maanden een volledige tienkamp af. "Ik voel me klaar en kan 8.000 punten halen", blikte Van der Plaetsen vooruit in Nijvel, waar hij vandaag op de 100 meter en 110 meter horden deelnam aan de internationale atletiekmeeting.

In oktober vorig jaar werd bij Van der Plaetsen teelbalkanker vastgesteld, maar na een lange revalidatie maakte hij afgelopen maand zijn rentree in competitie. "Het gaat steeds beter met mijn conditie. In Nijvel heb ik mijn beste seizoensprestatie op het hordenlopen (11.60) neergezet", zegt de bronzenmedaillewinnaar van het WK zevenkamp indoor in het Poolse Sopot vorig jaar. "Ik wil 8.000 punten halen. Ik ben niet echt bezig met die limiet voor de Zomerspelen in Rio (8.100), maar als ik op de Universiade beter kan doen dan 8.000 punten, zou kwalificatie wel een mooie bonus zijn. Ik heb gewerkt aan 7 van de 10 disciplines, maar niet op de 400 meter, niet op de 1.500 meter en ook niet op het speerwerpen, waarin ik sowieso regelmatig ben."

De Universiade-tienkamp, die Van der Plaetsen in 2013 in het Russische Kazan won, staat op 8 en 9 juli op het programma. "Ik heb een dubbel gevoel bij de Universiade. Ik wil er zijn en meedoen voor de zege, maar ik vraag me tegelijkertijd wel af of het niet te vroeg is", vertelde de 24-jarige Gentenaar. "Maar als ik eenmaal in het stadion sta, neemt de adrenaline het over. Ik denk dat ik na mijn ziekte vooral mentaal sterker ben geworden. Ik vrees alleen dat ik niet snel genoeg hersteld zal voor het WK atletiek in Peking."