Van Barneveld verslaat Van Gerwen in finale

Raymond van Barneveld.
AP Raymond van Barneveld.
Raymond van Barneveld is weer helemaal de oude 'Barney'. De Hagenaar bracht vanavond in The O2 in Londen de Premier League Darts 2014 op zijn naam door in de halve eindstrijd, voor het eerst in 6 jaar, af te rekenen met zijn eeuwige Engelse rivaal Phil Taylor (8-5). Vervolgens onttroonde hij in de finale landgenoot Michael van Gerwen als titelhouder: 10-6.

Van Barneveld, die veel zelfvertrouwen en rust uitstraalde, verdiende met zijn zege 150.000 pond, ongeveer 185.000 euro, Van Gerwen moet genoegen nemen met de helft. Halve euro. Van Gerwen ging met de helft naar huis.Halve finaleIn de halve finale tegen Van Gerwen brak Anderson toen de spanning het grootst was. De Schot begon de beslissende leg met een povere score van 17 punten. Van Gerwen strafte dat meteen af: 8-7. Hij haalde in de halve eindstrijd een gemiddelde van 101 punten per beurt.

Tevreden was de Brabander niet. "Ik was niet vol zelfvertrouwen. Het was niet mijn beste wedstrijd, maar ik weet zeker dat ik in de finale beter kan." Van Barneveld kwam in zijn partij met 3-0 achter, maar schakelde "Phil Taylor toch uit. De Hagenaar bleef onverstoorbaar en steeg plotseling boven zichzelf uit. Hij profiteerde even zelfverzekerd als gretig van foutjes van de Engelsman. Die miste in de zevende leg zes pijlen op een dubbel. Van Barneveld greep zijn kans en denderde door naar 6-4. Even later was de Nederlandse finale een feit.