UK Championship: O'Sullivan speelt in finale tegen Trump

Ronnie O'Sullivan (archiefbeeld).
PHOTO_NEWS Ronnie O'Sullivan (archiefbeeld).
De Engelsen Ronnie O'Sullivan en Judd Trump spelen vandaag in York de finale (best of 19) van het UK Championship snooker. In de halve finales won vijfvoudig wereldkampioen O'Sullivan met het kleinste verschil, 6-5, van Stuart Bingham. Trump nam met 6-4 de maat van de Schot Stephen Maguire.

O'Sullivan, vrijdag 39 geworden, nam een valse start. Bingham profiteerde om 1-4 voor te komen en liet daarbij een knappe 137 century noteren. Met breaks van 62, 68 en 67 kwam O'Sullivan langszij, maar het was Bingham die het eerst op één frame van de zege kwam. Met breaks van 117 en 94 stelde 'The Rocket' alsnog orde op zaken.

"Ik voel dat ik ritme mis", stelde O'Sullivan. "Ik moet misschien toch wat meer van de kleinere toernooien gaan spelen. Ik wil wel wat meer spelen, maar heb geen zin in de verre verplaatsingen. Alles waar ik naar toe kan rijden, is meegenomen."

In een wedstrijd tussen twee ex-toernooiwinnaars zette de 25-jarige Trump, UK-kampioen in 2011, de kampioen van 2004 opzij. Trump kwam 4-0 en 5-1 voor, maar Maguire maakte het toch nog behoorlijk spannend. "Ik werd gewoon bang", gaf Trump toe. "Hoe dichter ik bij de eindmeet kwam, hoe slechter ik ging spelen. De druk speelde me parten en elke bal leek moeilijk. Als O'Sullivan vandaag weer top is, moet ik perfect spelen of ik maak geen kans. Maar afgelopen week was hij niet altijd even goed, dus misschien kan het."

Vijfde titel binnen handbereik
O'Sullivan gaat zondag voor een vijfde UK-titel, na 1993, 1997, 2001 en 2007. Hij kan de tweede speler in de geschiedenis worden die de drie grote toernooien, UK, WK en Masters, minstens vijf keer wint. De Schot Stephen Hendry deed het hem voor. In totaal heeft O'Sullivan al 26 full rankingtoernooien op zijn palmares. Trump moet het voorlopig met vier stellen. In de onderlinge confrontaties leidt O'Sullivan met 6-5. O'Sullivan won ook de jongste drie duels. Zo versloeg hij Trump een maand terug nog met 10-7 in de finale van het Champion of Champions.

De winnaar mag vandaag een cheque van 150.000 pond (190.000 euro) ophalen. De runner-up krijgt 70.000 pond mee naar huis. O'Sullivan heeft ook al 44.000 pond voor zijn 147 maximum break op zak, tenzij Trump die prestatie in de finale nog evenaart.