U13 en U15 mogen gemengd blijven spelen in waterpolo, U17 nog een jaar

ANP
De Belgische zwembond (KBZB) heeft beslist om het verbod op gemengde jeugdploegen in te trekken voor de categorieën onder 13 en onder 15 jaar in het waterpolo. Voor de categorie onder 17 geldt het verbod vanaf het seizoen 2017-2018 wel opnieuw. Het volgende seizoen 2016-2017 wordt de beslissing nog uitgesteld.

De reden die de KBZB aanhaalt voor het aankomende verbod bij de categorie U17, is dat de fysiologische verschillen tussen de jongens en de meisjes op die leeftijd te groot worden. Vanaf hun 15 jaar kunnen meisjes dus enkel voortspelen indien er ook een volwassen vrouwenploeg ter beschikking is. Als dat niet het geval is, bestaat er nog één alternatief, want in de praktijk wordt het wel toegelaten dat meisjes vanaf 15 jaar meespelen met een reserveploeg van de mannen.

"Het is een beslissing die nog gekker is dan de vorige", zegtt Björn Anseeuw, actievoerder en Vlaams parlementslid voor N-VA. "De meisjes mogen geen waterpolo meer spelen met jongens van hun eigen leeftijd, maar ze mogen bij de reserveploegen wel met mannen van 23 jaar in bad liggen. Dit is de manier om de sport en de jeugdopleiding van meisjes kapot te maken."

De raad van bestuur van de KBZB was vanavond aan de hoofdzetel in Brussel op een extra algemene vergadering bijeengekomen om het verbod te bespreken. Buiten protesteerden op dat moment tientallen kinderen en ouders.