Exclusief voor abonnees

Topskiër Marchant 2 jaar na horrorblessure eindelijk weer de Alpen in: "Mijn arts noemt me een mirakel”

Armand Marchant.
BELGA Armand Marchant.
Arenthon: voor Armand Marchant (21) is het Franse bergdorp symbolisch. Hier traint de Belgische topskiër deze week en exact twee jaar na zijn horrorblessure voor het eerst weer in de Alpen. Met een ijzeren wil na zeven operaties: “Ik sta voor de uitdaging van mijn leven.”

7 januari 2017 was de onheilsdag voor Marchant. In de WB reuzenslalom in het Zwitserse Adelboden valt hij ongelukkig. Een helikopter moet Marchant repatriëren. Zijn linkerbeen is zwaar gehavend: een complexe breuk aan het scheenbeen, gescheurde ligamenten én ontwrichte knieschijf. Een anticlimax voor Marchant: een maand eerder had hij in Val d’Isère als eerste Belgische man ooit punten gesprokkeld in een wereldbekerrace, als 18de in de slalom.

Exact twee jaar later kijkt Marchant uit naar zijn eerste echte skitraining op een stage in de Franse Alpen. Vorige maand al bond hij voor het eerst weer de latten aan op de indoorpiste in Peer. Marchant hield de tel bij: “Na 707 dagen revalideren. Peer was ideaal om te herbeginnen, op een makkelijke piste aan een matige snelheid. Ik had geen schrik, mijn knie was tevoren in vele situaties getest. Maar deze week in de bergen zal ik pas echt een realistisch skigevoel hebben.”

Armand Marchant.
AP Armand Marchant.

Zeven operaties

En dat voelt emotioneel aan. Marchant weet van hoe ver hij komt en welke moeite hij gedaan heeft: “Ik heb zeven operaties ondergaan. Dat was het moeilijkste: ik heb steeds keihard gewerkt tot ik dacht te mogen herbeginnen, maar dan dook steeds een nieuw probleem aan de knie of kruisband op. Dan moest ik weer onder het mes en van nul beginnen. In september is de knie gekuist. Nu voel ik geen pijn meer. Alle metalen bouten zijn ook weg uit het been.”

De hamvraag: kan Marchant weer zijn oude niveau halen, als één van de beste Belgische skiërs op wereldvlak ooit? Marchant aarzelt niet: “Mijn chirurg zei: ‘Jij bent mijn mirakel.’ Als ik kan terugkomen van zo een zware blessure... Maar ik vind het geen mirakel. Ik zie het als de uitdaging van mijn leven. Zonder angst - dat zou alleen afremmen. Ik heb niet zo hard afgezien om alleen een normaal leven te kunnen leiden. Nee, ik wil betere resultaten dan vroeger en mondiaal top zijn. Ik voel me mentaal en fysiek sterker ook. Toen ik out was, deed ik - op het linkerbeen na - alles om conditioneel top te blijven. Ik analyseerde andere skiërs om technisch te verbeteren. Ik voel me klaar om sneller te skiën dan vroeger.” Voorbeelden kunnen inspireren. De legendarische skiër Hermann Maier maakte een comeback na een zwaar motorongeluk. Marchant: “Wie een grote skiër wil zijn, stopt niet na een tegenslag. Ik vecht terug. En ik voel de steun van familie en vele vrienden. De Waalse sportfederatie ADEPS laat me niet vallen. Ik behoud mijn topsportcontract. Dat helpt me enorm.”

Beijing 2022

Al zal de eerste competitie nog niet voor deze winter zijn: “Ik wil niet te snel gaan of het risico lopen me opnieuw te blesseren en mijn carrière vaarwel te zeggen. Ik doe het stap per stap en mik meer op volgend seizoen.”

Al lonkt in de verte hét grote doel van Marchant: deelname aan de Winterspelen van Beijing in 2022. Wie weet met twee Belgen. Met Sam Maes heeft België nog een ander toptalent. Ook hij sprokkelde al WB-punten en staat nummer één in de reuzenslalom bij de junioren. Marchant: “Als ik weer op niveau raak en Sam groeit verder door, kunnen we België verbazen met het sterkste skiteam ooit in ons land.”

RVReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.