Toma Nikiforov (-100 kg) mag kampen om brons

BELGA
Judoka Toma Nikiforov heeft zich vandaag op de Europese Spelen in Bakoe geplaatst voor de kamp om het brons in de klasse tot 100 kg.

Het nummer 12 van de wereld versloeg in de eerste ronde van de herkansingen de Duitser Karl-Richard Frey (IJF 4) met ippon na 1:43. Net daarvoor had Frey een yuko gescoord.

In het gevecht om brons staat Nikiforov tegenover een verliezer uit de halve finales.

Nikiforov was naar de herkansingen verwezen na verlies in de kwartfinales tegen de Tsjech Lukas Krpalek, het nummer 1 van de wereld. Die haalde het na een shido (strafpunt) voor de Belg.

In zijn eerste twee partijen had Nikiforov de Hongaar Miklos Cirjenics (IJF 32) en de Italiaan Domenico Di Guida (IJF 62) verslagen met ippon.

Voor de judoka's geldt het toernooi in Bakoe ook als Europees kampioenschap. België veroverde met Charline Van Snick (-48) goud en met Dirk Van Tichelt (-73) brons al twee medailles op de tatami.

Toma Nikiforov.
PHOTO_NEWS Toma Nikiforov.
Benjamin Harmegnies.
PHOTO_NEWS Benjamin Harmegnies.

Judoka Benjamin Harmegnies heeft zich niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde in de klasse boven 100 kg.

Het 25-jarige zwaargewicht, nummer 50 op de ranking, kwam de tatami op tegen de 21-jarige Oekraïner Iakiv Khammo (IJF 28). Die kreeg eerst een shido (strafpunt) aangesmeerd maar trok vervolgens het laken naar zich toe door een waza-ari te scoren.

Om zich te plaatsen voor de kwartfinales, moet Khammo voorbij de Roemeen Vladut Simionescu (IJF 14). Die was vrijgesteld in de eerste ronde.

BELGA

Sofie De Saedelare (-78 kg) verliest eerste kamp

Judoka Sofie De Saedelaere heeft zich niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales in de klasse tot 78 kg. De 25-jarige De Saedelaere, nummer 52 op de ranking, was in de tweede gekoppeld aan de 22-jarige Nederlandse Guusje Steenhuis (IJF 9). Allebei waren ze vrij in de eerste ronde.

De Saedelaere kreeg na 1:20 een shido (strafpunt) aangesmeerd. Vervolgens scoorde Steenhuis een yuko om na 2:29 de match te beslissen met een ippon.

In de kwartfinales botst Steenhuis op de Duitse Luise Malzahn (IJF 5). Die zette in de tweede ronde de Poolse Daria Pogozelec (IJF 13) opzij.