Tom Boonen: "Hitte zal hier slachtoffers maken"

BELGA
Tom Boonen, Tiesj Benoot, Stijn Vandenbergh, Maarten Wynants, Bart De Clercq en Jens Keukeleire hebben vandaag het parcours verkend voor de wegrit van zondag op de Europese Spelen in Bakoe. "Het parcours is erg mooi, maar ook erg zwaar", verklaarde Boonen, die geconfronteerd werd met de hitte in de straten van de Azerbeidzjaanse hoofdstad.

Het peloton dient zestien ronden af te leggen, goed voor in totaal 216 km. Zondag zou het kwik in Bakoe boven de 30 graden stijgen. "Met deze hitte zal de laatste ronde slachtoffers maken", zo liet de 34-jarige Boonen optekenen. "Normaal kan ik warm weer redelijk goed verdragen, maar vandaag was het toch zwaar."

Geen WK
Ook de wind kan zondag een belangrijke rol spelen, maar daar was vandaag weinig van te merken. Het peloton bestaat uit 125 renners. "Het is hier geen WK, waar van elk land de beste renners aanwezig zijn", vervolgde Boonen. "Het niveauverschil is enorm. Er zijn verschillende uitstekende renners, maar er zijn er ook veel minder goede." Het parcours bevat één helling. "Die is lastig, maar niet onoverkomelijk. In het begin liggen er kasseien. Bovenaan is er een stijgingspercentage van negen à tien procent."

BK
Boonen is niet speciaal naar Bakoe afgezakt om zich voor te bereiden op het BK op de weg, dat op 28 juni plaatsvindt in Tervuren. "Daarvoor had ik de Ronde van Zwitserland moeten rijden en had ik beter niet tweemaal zulke lange reizen ondernomen in zo'n korte tijdspanne. Ik heb enkele rondes afgewerkt om in vorm te zijn, en dat is het geval. Dus waarom niet hierheen komen? Het is eens iets nieuw voor mij in mijn 14-jarige carrière."