Timmers vijfde in finale 100 meter vrij, Surgeloose zevende

Pieter Timmers.
BELGA Pieter Timmers.
Pieter Timmers is op het EK zwemmen in Londen op de vijfde plaats geëindigd in de finale van de 100 meter vrije slag. Glenn Surgeloose werd zevende.

Timmers tikte aan in 48.64. Daarmee bleef hij boven zijn Belgische record van 48.22, gezwommen op het WK 2015 in Kazan. Surgeloose bleef met 48.75 eveneens boven zijn persoonlijk record van 48.64. Woensdag stond Surgeloose ook al in de finale van de 200 meter vrij, waarin hij op de vijfde plaats eindigde. De gouden medaille ging naar de Italiaan Luca Dotto (48.25). Het zilver was voor de Nederlander Sebastiaan Verschuren (48.32). Het podium werd vervolledigd door de Fransman Clément Mignon (48.36).

"Dit was een gemiste kans", verklaarde Pieter Timmers na afloop van de finale. "Ik hoopte voor de verrassing te kunnen zorgen, maar ik moet realistisch blijven. De voorbije dagen waren erg moeilijk", verwees hij naar zijn slaapproblemen in de Britse hoofdstad. Timmers was met veel ambitie naar Londen afgezakt. Op de eerste dag toonde hij in de finale van de 4x100 meter, waarin België brons pakte, dat hij in vorm was. Met 47.37 lukte Timmers toen de beste chrono van alle zwemmers. "Met die tijd van maandag had ik op goud kunnen mikken. Daarna had ik echter enkele minder goede dagen."

Glenn Surgeloose berustte in zijn zevende plaats. "Het ontbeerde me aan kracht om te versnellen", aldus Surgeloose. "Op een gegeven moment lag ik voor Verschuren. Hij kon versnellen, ik niet. Ik slaagde er niet in mijn ritme op te trekken."

Glenn Surgeloose.
REUTERS Glenn Surgeloose.