Timmers begrijpt uitstel EK zwemmen, maar baalt: “Al vijfde gemiste kans, en steeds had ik het niet in de hand”

Timmers en Gaastra, hier op een archiefbeeld.
BELGA Timmers en Gaastra, hier op een archiefbeeld.
De Europese zwembond LEN stelde vandaag het EK zwemmen in Boedapest van mei uit naar de nazomer. Begrijpelijk, zegt Pieter Timmers, al blijft het balen voor hem: “Dit is zwaar klote, want ik zat in bloedvorm.”

Het nieuws over het officiële uitstel van het EK zwemmen kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen, gezien de wereldwijde impact van het coronavirus op de sport. Maar voor Timmers is het bijzonder sneu, alsof er een vloek ligt op het EK zwemmen. Ook in de vorige edities kwam er steeds iets tussen dat zijn ambities dwarsboomde. Voor het EK 2012 in Debrecen liep hij een maag-darminfectie op, voor het EK 2014 in Berlijn verstoorde een klaplong zijn voorbereiding, op het EK 2016 in Londen kon hij niet slapen door een slecht bed en het EK 2018 in Glasgow moest hij in extremis afzeggen door een hersenvliesontsteking.

“Dit is al de vijfde gemiste kans voor mij”, reageert Timmers op de nieuwe tegenslag. “Ik was telkens in bloedvorm, en zat nu ook op schema, maar had of heb het zelf vijf keer werkelijk niet in de hand.”

Ook zijn coach Ronald Gaastra zegt dat het EK voor Timmers erg hoog in zijn agenda stond: “Pieter zou zich daar graag tot Europees kampioen op de 100m kronen. We blijven voorttrainen voor de Spelen, maar het EK in mei was een belangrijke tussenstap. Nu komt het EK ná de Spelen. Als Tokio 2020 op hun oorspronkelijke datum blijven, moet je drie weken erna weer in vorm zijn voor het EK. Hoe gaan we  dat allemaal doen?”

Pieter Timmers.
AFP Pieter Timmers.

Timmers hoopt nog steeds dat de Spelen doorgaan - nogal wiedes want het zouden zijn laatste zijn. Hij hoopte op een afscheid in schoonheid in Tokio. Maar zolang daar geen duidelijkheid over bestaat, zitten ze met vele vragen. Voor Gaastra is het niet evident om nu een trainingsplanning op te maken. “Wat doen we met de stage voor de Spelen? Komen er nog wedstrijden? Wanneer voeren we nog bloed- en lactaattesten uit? Hoe zit het met de afspraken met de paramedische mensen? Boeken we al vliegreizen of is dat te gevaarlijk? Ik zit al aan de 328ste trainingsplanning, die kan nu met het EK-uitstel ook weer de prullenbak in. Dat is de ellende nu: we kunnen weer vanalles in gang steken om te organiseren en een hoop mensen laten werken, maar als het IOC morgen zegt dat ze de Spelen toch gaan uitstellen is het allemaal weer voor niks.”

“Het is een grote ellende nu. Ik zit al aan de 328ste trainingsplanning, die kan met het EK-uitstel ook weer de prullenbak in”

Ronald Gaastra

Het EK-uitstel heeft ook wel gevolgen voor de Belgische aflossingsploegen die in de running zijn voor de Olympische Spelen. In principe is het uitstel gunstig voor de estafette 4x100m en 4x200m vrij bij de mannen. Met hun chrono’s van in het WK Gwangju vorig jaar zijn ze in principe geplaatst voor Tokio 2020. Maar voor de Belgische damesteams 4x100m wissel, 4x100m en 4x200m vrij zal het zonder EK moeilijker zijn om daar te raken. “We moeten zien of we voor hen nog iets kunnen organiseren om zich nog te plaatsen voor de Spelen”, aldus Gaastra.

Ronald Gaastra.
BELGA Ronald Gaastra.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.