Tiesj Benoot: "Boonen is kopman, maar ik mag mijn kans gaan"

BELGA
Niemand die naar hem kijkt, maar wees maar zeker dat Tiesj Benoot zich zondag niet kansloos acht in de wegrit op de Europese Spelen. In de Dauphiné bewees de 21-jarige neoprof vorige week dat hij kan klimmen en met zijn vijfde plek in zijn eerste Ronde van Vlaanderen dat hij over een sterke motor beschikt. Het parcours in Bakoe lijkt hem dan ook op het lijf geschreven met een lastige klim die het peloton liefst zestien keer moet bedwingen.

"Het is een mooi maar lastig parcours", bekent de Lotto-Soudal-renner. "Alleen ligt de warmte me niet. In de Dauphiné is gebleken dat ik het beste was op de dagen dat het weer het minst was. Uit testen bleek dat ik veel zweet en veel zout verlies. Niet dat ik er krampen van krijg, maar blijkbaar presteer ik dan toch wat minder. Al won ik twee jaar terug wel eens in de Ronde van Madrid bij 40 graden. Dat niveau was wel minder, maar je weet maar nooit dat ik een goede dag heb."

Vrijbuiter
Van bondscoach Carlo Bomans krijgt de Gentenaar de rol van vrijbuiter. "Tom Boonen is de kopman, maar het klopt dat ik mijn kans mag gaan. Een beetje de rol die ik ook in de klassiekers kreeg. Maar als het op een sprint aankomt, dan zal het ook voor Tom zijn."

Zwitserland
Eigenlijk dacht Benoot dat hij nu de Ronde van Zwitserland moest rijden. Maar toen hij zelf aangaf dat hij graag aan de Europese Spelen wou meedoen, werd zijn programma aangepast. "Ik wilde wel per se in Zwitserland of de Dauphiné rijden, als tussenstap naar een grote ronde volgend jaar. Maar ik ben goed uit de Dauphiné gekomen en met een lange eendagswedstrijd als dit erbij, leek me dat ideaal voor het BK van volgend weekend. Zeker zeven man in ons team denkt dat hij daar kan winnen. Terecht. Net als ik, ja. Laten we hopen."Video