Tientallen American Football-spelers knielen tijdens volkslied uit protest tegen Trump

Voor elke wedstrijd in de Verenigde Staten wordt het Amerikaanse volkslied gespeeld. Spelers en publiek staan tradioneel recht, met de rechterhand op het hart. Maar deze spelers van Baltimore Ravens pakten het dus anders aan.
ap Voor elke wedstrijd in de Verenigde Staten wordt het Amerikaanse volkslied gespeeld. Spelers en publiek staan tradioneel recht, met de rechterhand op het hart. Maar deze spelers van Baltimore Ravens pakten het dus anders aan.
Minstens honderd American Football-spelers hebben geknield terwijl het Amerikaanse volkslied te horen was. Eén team bleef voor het begin van de wedstrijd zelfs voltallig in de kleedkamer, op de coach na. Stuk voor stuk deden ze dat uit protest tegen Donald Trump. De Amerikaanse president had eerder opgeroepen om sportmannen die de nationale vlag niet respecteren te schorsen of te ontslaan.

Op Wembley keken de Baltimore Ravens en de Jacksonville Jaguars elkaar in de ogen. Voor het Britse 'God Save The Queen' stonden ze allemaal recht, maar dat veranderde toen het Amerikaanse volkslied gespeeld werd. Op andere velden waren gelijkaardige taferelen te zien.

reuters

Om te snappen wat er aan de hand is, moeten we meer dan een jaar terug in de tijd. Enkele donkere NFL-spelers hadden toen schoon genoeg van het politiegeweld tegen Afro-Amerikanen: ze toonden hun ongenoegen door te knielen tijdens het volkslied, een traditie die ze tot nu bleven volhouden.

epa

Tijdens een bijeenkomst in Hunstsville nam Trump eergisteren die spelers op de korrel. "Zouden jullie niet liever zien dat een NFL-baas - als iemand de nationale vlag niet respecteert - zou zeggen: 'Haal die hoerenzoon meteen van het veld. Hij is ontslagen?'''

De president riep via Twitter de fans ook op om bij dat soort toestanden niet meer naar het stadion te gaan. "Dan zal het respect wel snel terugkomen. De kijkcijfers zitten trouwens op een dieptepunt. De wedstrijden zijn saai, maar velen blijven ook weg omdat ze van hun land houden."

afp

Die woorden van Trump werkten niet geheel verrassend averechts: in plaats van minder protesterende spelers waren er net een pak meer. Maar de president is nog steeds niet onder de indruk. "Dappere landgenoten hebben gevochten en zijn gestorven voor onze prachtige Amerikaanse vlag. We moeten hen eren en respecteren. Make America great again!", twitterde hij intussen.

photo_news

Ook met de basketbalwereld ligt Trump overhoop. Nadat NBA-ster Stephen Curry gezegd had dat hij niet gehuldigd wilde worden in het Witte Huis trok de president de uitnodiging voor het hele kampioenenteam in. "Dat vind ik surreëel, zoiets doen echte leiders niet", vond Curry.

afp

Zijn club -de Golden State Warriors- liet in een verklaring weten achter de spelers te staan. "We geloven dat er niets méér Amerikaans is dan het recht om zich vrij uit te spreken. We zijn teleurgesteld dat we geen mogelijkheid hadden om onze ideeën te delen of een open dialoog te hebben over zaken die onze samenleving aangaan."

Ook sterspeler LeBron James mengde zich in de discussie. Hij noemde de president een 'mafketel'. "Ik ben gefrustreerd. De man die wij aan de macht hebben gebracht, heeft weer geprobeerd ons te verdelen."

photo_news
afp
afp25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacques De Meulemeester

  In de krant lees je dagelijks over protesten en betogingen tegen Trump. Ik vraag me echt af waar die zijn meerderheid heeft gehaald om president te worden?

 • Justin Bodyfit

  Normaal verkiest men oudere wijze mannen als leider voor ervaring , intelligentie , en wijsheid maar Trump lijkt meer op een op hol gedreven puber die altijd als een dolle zit te tweeten zonder na te denken over zijn reactie en dit als leider van zo een machtig land hoe kan dit gebeuren ?? !!

 • BertPienter

  Hoe kan iemand nu respect tonen voor een land dat geen respect toont voor zijn ras of afkomst? Van een racistisch president die de ku klux klan steunt kan men moeilijk verwachten dat hij begrip heeft voor het standpunt van kleurlingen. Trump 'bakt' er niets van. Dankzij hem dreigt er wereldwijd een kernoorlog en een handelsoorlog en dankzij hem dreigen sommige Amerikaanse staten zich af te scheuren van de VS. Hoe groot ging hij Amerika ook weer maken?

 • Geert Matthys

  NFL en NBA zijn nog 2 linkse organisaties die zich niet kunnen aanpassen aan de internet age, ironisch dat een 70 jarige miljardair dat wel kan. Die knietjes houden wel op als de revenue daalt.

 • Peter Emmerechts

  Internationale crisis, Puerto Rico (VS-gebied) maanden zonder stroom en water, maar Trump vindt het nodig om in zowat elke tweet aan te halen hoe belangrijk 'zijn vlag' is. Veel belangrijker dan die vlag is het first amendment, en wat de spelers van NFL en NBA op vreedzame manier tot uiting brengen.