Tiener loopt tijd op 100 meter waarmee hij zomaar in finale Olympische Spelen had gestaan

RV
Maak kennis met een nieuwe sprintsensatie: Matthew ‘White Lightning’ Boling. De 18-jarige Amerikaan sloeg iedereen met verstomming door op een evenement in Texas de 100 meter te lopen in een tijd van 9.98. Niet alleen de snelste gemeten chrono ooit van een ‘high school-student’, maar ook een tijd waarmee hij niet had misstaan in de finale van de Olympische Spelen van 2016. Usain ‘Lightning’ Bolt heeft een opvolger. 

Matthew Boling is een 18-jarige Texaan die in z’n laatste jaar aan de Strake Jesuit College Preparatory - de grootste katholieke middelbare school van Houston - zit. Daar kennen ze hem eerder als ‘The White Lightning’, een bijnaam die Boling afgelopen zaterdag alle eer aandeed. Op een evenement in het Challenger Columbia Stadium sloeg de jonge snaak de hele atletiekwereld met verstomming door de 100 meter te lopen in een tijd van 9.98 - de snelste chrono ooit opgemeten door een Amerikaanse student uit een middelbare school, in welke omstandigheden dan ooit.

Belangrijke omstandigheden, want door een rugwind van +4.2 werd z’n fenomenale chrono niet erkend als een officieel record. De titel van snelste Amerikaanse tiener in welke context dan ook heeft hij dan weer wél op zak. “Het voelde wel goed”, zei het natuurtalent na z’n kunststukje bij The Chronicle. “Mijn start was goed, waarna ik besliste om eens het volle pond te geven. Ik ben heel tevreden met m’n tijd.” 

Boling zit volgend jaar op de Universiteit van Georgia, waar de 18-jarige zich wil kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio volgend jaar. Hij zou er niet misstaan, want met z’n tijd zou hij zomaar zesde zijn geworden in de olympische finale van drie jaar geleden in Rio. Usain Bolt won er met een tijd van 9.81, de zesde (Ben Youssef Meïté, red.) had een chrono van 9.96. De twee atleten daarachter geraakten niet onder de tien seconden. Experts zijn het er nu al over eens: deze jongen is klaar om álle records aan te vallen, ook die van Usain ‘Lightning’ Bolt. 

Mocht het niet meteen lukken op het koningsnummer, heeft Boling trouwens nog wat troeven achter de hand. Hij beschikt ook over het ‘high schoolrecord’ op de 200m en het verspringen en behoort tot de top acht bij de 4x100m en de 400m.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gui Cloostermans

  Die mannen lopen in de tegenovergestelde richting dan een officiele wedstrijd, dan zal dit een nieuw wereldrecord zijn.

 • Marc Geerts

  @Eddy, op 100 m kan je geen 2 sec nemen op de 2de hoor !!!

 • Mark Peeters

  @ eddy, het is de tijd die telt niet de afstand .....

 • Guy Bevers

  Nr 3 ; 10.74

 • Alain Van melkebeke

  Eddy 10.27 de 2de