Té goed om ‘te groot’ te zijn: hoe Nina Derwael grootste wereldkampioene turnen werd

RV
“Ik voel me altijd kéi-groot op zo’n kampioenschap.” Geen understatement van Nina Derwael. Met haar 1m68 mag ze zich de grootste wereldkampioene ooit noemen in de artistieke gymnastiek.

Negen gymnastes verdeelden op het WK artistieke gymnastiek in Qatar de individuele medailles. Elisabeth Seitz, brons aan de brug, kwam met haar 1m62 nog in de buurt van Nina Derwael (1m68), maar de zeven andere gymnastes zaten tussen 1m42 (Simone Biles) en 1m58 (Shallon Olsen). Het verschil in lengte was frappant. Derwael is dan ook een uitzondering in het turnwereldje. Geen enkele turnster met haar gestalte won ooit een wereldtitel - Svetlana Khorkina was de ‘recordhoudster’ met 1m65. Er waren wel grotere gymnastes zoals Marie-Sophie Hindermann (1m75), maar beter dan een 55ste plek op de Spelen van 2008 in de allroundcompetitie presteerde de Duitse niet.

Je hebt 25% van dit artikel gelezen
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christiaan Goethals

  Ik heb het turnen al zo'n zestig jaar gevolgd, actief en passief. Toen in 2000 Russin Svetlana Chorkina de wereld in verbazing sloeg met haar oefening aan de onevenwijdige baren en goud haalde, mag ik zeggen dat Nina haar oefening daar nog boven uit steekt, het beste wat ik ooit gezien heb.

 • Danny Holdensrath

  Door haar grote zoveel sierlijker, zoals turnen zou moeten zijn.

 • Chris Marien

  Daar heb ik veel respect voor , zo nuchter , die had toch een pak meer geld moeten krijgen voor haar gouden medaille , hier word da nie naar waarde geschat , geef nog maar wa aan de voetballers , pfff

 • Chris Devlaeminck

  Niet dat ik een groot liefhebber ben maar heb even gekeken op youtube. Doordat ze langer is dan de meeste turnsters ziet het er bij haar heel sierlijk uit. Goed gedaan en mooi om naar te kijken.