Taekwondoka Ketbi zwaar ontgoocheld ondanks brons: "Gekomen voor goud"

BELGA
De 17-jarige taekwondoka Si Mohamed Ketbi heeft België in het Azerbeidzjaanse Bakoe de eerste medaille op de eerste editie van de Europese Spelen bezorgd. In de kamp om het brons in de klasse tot 58 kilogram won Ketbi na een golden score met 5-4 van de Azerbeidzjaan Mahammad Mammadov. Na de reguliere periodes was het 4-4 (0-1, 0-0, 4-3) gelijk. In de extra tijd maakte Ketbi het na vijftien seconden af.

Ketbi was blij dat hij België een eerste medaille kon schenken op de Europese Spelen, maar was toch teleurgesteld dat hij niet om goud had kunnen kampen. "Ik ben niet fier op mezelf, ik was voor goud naar Bakoe gekomen", reageerde de 17-jarige Brusselaar. "Enfin, het is natuurlijk wel een medaille op de Europese Spelen en het doet me plezier dat ik die voor mijn land kan veroveren. Ik hoop dat er nog veel volgen voor onze delegatie. Woensdag supporter ik voor Jaouad Achab. Hopelijk pakt hij wel goud. Het is best cool dat ik de eerste Belgische medaillewinnaar in de geschiedenis van de Europese Spelen ben, maar goud had het nog zoveel mooier gemaakt."

Ook de bronzen medaille hing aan een zijden draadje. Pas in de extra tijd maakte Ketbi het met een golden score (5-4) af. "Mammadov is een sterke tegenstander. Hij is Europees kampioen en wereldkampioen bij de junioren. Ik had al eens van hem gewonnen, maar ook verloren. Ook deze keer was het weer een fysiek zware strijd."

AFP
BELGA
BELGA
BELGA

Bestraffing
Eén seconde voor het einde stond Ketbi 4-3 voor, maar werd hij bestraft, zodat Mammadov toch nog een kans kreeg. "Ik dacht: 'dit is zijn land, het is normaal' en heb me er verder niet meer druk over gemaakt. Het heeft me alleen maar extra gemotiveerd om hem toch te verslaan." "In mijn halve finale tegen de Portugees Braganca verloor ik de controle. Hij raakte me in het gezicht. Ik was even van de kaart en gaf veel punten weg. In die kamp heb ik een foute tactische keuze gemaakt. Het zijn van zo'n fouten dat ik moet leren om progressie te maken." Ketbi, die zich vorige maand in Rusland tot vicewereldkampioen kroonde, was het tweede reekshoofd in Bakoe. In de halve finales leed hij een 11-4 nederlaag tegen de Portugees Rui Braganca.

AFP
AFP