Swings wordt negende in B-groep op 5.000 meter op WB schaatsen in Calgary

EPA
Bart Swings is op de wereldbekermanche schaatsen in het Canadese Calgary als negende geëindigd in de B-groep op de 5.000 meter. Met 6:15.80 was hij ruim vijf seconden trager dan de Nederlandse winnaar Bob de Vries, die 6:10.48 noteerde. 

Om te promoveren naar de A-groep had Swings de top drie moeten halen. Die plek was voor Swings' rechtstreekse tegenstander, de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee (6:12.41). De tweede plaats was voor de Rus Daniel Sinitsyn (6:12.15). In de A-groep, met zestien schaatsers, had eerder op de avond de Nederlander Sven Kramer gewonnen in 6:07.04.

Na drie wereldbekerwedstrijden wordt het klassement aangevoerd door Kramer (300 punten) voor de Canadees Ted-Jan Bloemen (240) en de Noor Sverre Lunde Pedersen (145). Swings is 25e met 25 punten. Het is zaak dat hij zich volgende week in Salt Lake City verbetert, aangezien de stand voor de wereldbeker na vier ontmoetingen van beslissend belang is voor de verdeling van startplaatsen voor de Olympische Winterspelen. Op de 5.000 meter komen op de Spelen in Pyeongchang 24 schaatsers aan de start. 

Misschien kan Swings vertrouwen halen uit het feit dat het verschil met Kramer drie weken geleden (Heerenveen) op de vijf kilometer bijna vijftien seconden bedroeg en dat het gat in Calgary tot acht tellen was geslonken.

Voor een handjevol toeschouwers in Olympic Oval van 1988 gaf Swings ruim twee seconden toe op zijn nationaal record van 2013 (Salt Lake City, 6:13.37). Op zijn vijf kilometer viel niet veel af te dingen. Alleen in de laatste twee ronden kwam Swings op of boven de dertig seconden uit (30.0 en 30.3).

Feit is dat vrijwel alle schaatsers in de op 1035 meter boven de zeespiegel gesitueerde hal hun beste tijden aanscherpen. Lee, die over ruim twee maanden in eigen land een van de favorieten is voor olympisch goud op de massastart, slaagde er wel in de laatste ovalen in minder dan een halve minuut te schaatsen. Swings komt zaterdag nog uit op de massastart (halve finale) en zondag op de 1.500 meter en waarschijnlijk de finale van de massastart.

ANP
AFP



3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Pedro Gonzalez

    Sporza toetert het nog beter uit: Swings blijft in de B-groep ondanks behoorlijke prestatie op de 5000 meter. Behoorlijke prestatie? A + B groep eindigt hij op de 20ste plaats.

  • Pedro Gonzalez

    9de in de B-groep omdat hij niet meer in aanmerking komt voor de A-groep de groep met de beste schaatsers. Wordt het niet tijd dat zoals de kenner bij uitstek Manzini (nu in Argentinië) al zeven jaar beweert dat Swings niet tot de top zal behoren, Nu niet en later ook niet. Vergeet niet dat er jongeren van verschillende landen aankomen waartegen hij het altijd zal moeten afleggen in het langebaanschaatsen. Te lang over het paard getild, zoals dat heet.

  • Gerôme Vereecke

    Wordt stilaan tijd dat Swings gaat werken voor de kost, want in het schaatsen is het vet van de soep.