Swings wil kater Heerenveen doorspoelen op WK allround

GETTY
Komend weekend staat in het Canadese Calgary het WK schaatsen allround op het programma. Bart Swings krijgt er een nieuwe kans om zich te tonen, enkele weken na zijn teleurstellend WK afstanden in Heerenveen. Swings haalde op het Nederlandse ijs geen enkel sprekend resultaat. Hij werd er zevende (1.500 m), achtste (10.000 m), negende (5.000 m) en elfde (massastart).

Dat de betere vorm evenwel niet veraf is, bewees Swings afgelopen weekend tijdens een testwedstrijd in Calgary. Hij klokte er op de niet-olympische 3.000 meter af in 3:39.37. Slechts drie tegenstanders op het komende WK reden ooit sneller: de Rus Denis Joezkov en de Noren Sverre Lunde Pedersen en Havard Bokko. En Swings zelf, in november 2013.

De student uit Leuven heeft een bizarre aanloop naar het toernooi op de hooggelegen piste (1.105 meter boven de zeespiegel) genomen. Op verzoek van zijn sponsor Powerslide verzorgde hij enkele skeeleroptredens in Las Vegas.

Ondubbelzinnig
Dat Swings in de gokstad al een beetje aan het tijdsverschil en de hoogte kon wennen, was voor de teamleiding van schaatssponsor Stressless het voornaamste argument om met deze voorbereiding in te stemmen. Manager Bart Veldkamp en coach Rutger Tijssen zijn, voorzichtig uitgedrukt, niet erg enthousiast over Swings' skeeleractiviteiten en menen dat hij ondubbelzinnig voor het schaatsen moet kiezen. Anders haalt hij op het ijs niet de echte top, heeft Tijssen laten weten.

Oude liefde
Skeeleren is echter de oude liefde van Swings, waarvan hij geen afscheid wil nemen. Hij kreeg dit weekend steun van de Nederlandse sprinter Michel Mulder, die eveneens beide sporten combineert. Mulder, olympisch kampioen op de 500 meter, betwistte dat zijn mindere prestaties tijdens het WK sprint (vierde) een gevolg zijn van deelname aan het WK inline in Argentinië aan het begin van het schaatsseizoen. "Ik hoop dat Swings het in Calgary heel goed doet", zei Mulder. Dat zou naar zijn oordeel aantonen dat de mix van beide sporten heel goed mogelijk is.

Conservatief
In feite nam Martin Hersman, de Nederlandse tv-commentator en oud-schaatser, het in Heerenveen voor Swings op toen hij zei dat Stressless "conservatief" traint. Hersman vindt dat Swings zijn achtergrond als skater juist op het ijs zou moeten gebruiken en dat hij door Veldkamp en Tijssen te veel in het keurslijf van de schaatser wordt gedwongen. Tevens vroeg Hersman zich af of Swings niet te veel wedstrijden rijdt.

Na de les van Heerenveen is de ambitie om in Calgary een podiumplaats te veroveren niet meer uitgesproken. Ook niet door Swings zelf. Het zou op de olympische baan van 1988 hooguit gaan om persoonlijke en nationale records op de kortere afstanden, beweren de schaatser en zijn coach. Toch kan een herhaling van het scenario van twee jaar geleden in Hamar. Swings won toen in Noorwegen brons. Vorig jaar in Heerenveen werd hij vijfde.AFP
AFP