Swings'on wings': landgenoot wint één dag voor de lopers voor de zesde keer op rij de marathon in Berlijn

Bart Swings won de marathon in Berlijn voor inline-skaters.
InstaStories. Bart Swings won de marathon in Berlijn voor inline-skaters.
Voor de zes opeenvolgende keer heeft Bart Swings de marathon van Berlijn voor skeeleraars gewonnen. Swings zegevierde voor tienduizenden kijkers in de sprint voor de Fransen Ewen Fernandez en Nolan Beddiaf. Bij de vrouwen eindigde Sandrine Tas achter de Duitse Katharina Rumpus als tweede.

Het kwam dus niet tot een dubbele Belgische triomf, zoals in 2015 wel het geval was. Swings, die bij de start al de leiding had genomen, sprak van "een mooie wedstrijd". De tijd van de winnaar was 57 minuten en 58 seconden. Dat is ruim een minuut boven het eveneens uit 2015 daterende parcoursrecord (56.49). Door de regen was het wegdek wat glad, waardoor de skaters voorzichtig waren.

Op een twintigtal seconden achter de top 3 eindigde Tim Sibiet in de hoofdmacht als twintigste, junior Jason Suttels werd 33ste en Indra Médard 45ste. Het was de twintigste keer dat de skaters daags voor de marathon van de atleten een optreden mochten verzorgen. Meer dan vijfduizend deelnemers waren gestart in de meest prestigieuze marathon in hun tak van sport.

Door de zege van Swings won hij ook de World Inline Cup, een reeks van zes marathons die in Berlijn zijn finale kende. Voor de start had de 27-jarige student uit Leuven in de rangschikking een achterstand van negen punten op Fernandez. De Fransman had al er alles op gezet om de Europese marathonkampioen in Berlijn te verrassen. Eerder dit jaar schreef Swings de WIC-race in Rennes op zijn naam.

Morgen verschijnen Swings en Tas trouwens aan de start van de marathon in Parijs. Dat gebeurt op sterk aandringen van zijn sponsor Powerslide, die de marktpositie van het bedrijf in Frankrijk wil verbeteren. Volgens Jelle Spruyt, de coach van Swings, is een dubbele start niet bezwaarlijk. Voor skeeleraars is een marathon lang niet zo belastend als voor hardlopers. In training legt Swings regelmatig langere afstanden af dan de klassieke 42 kilometer en 195 meter van de marathon.

Archieffoto.
Photo News Archieffoto.7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dirk Verstraete

  In jouw zelfde Nederlandse media staat er nog iets anders. . . "Nederlandse topsport op de helling wegens medicijnmisbruik! 24 medailles in Sotchi. . .o ja dat lag aan die schaatspakken. . . ja ja . .

 • Pedro Gonzalez

  In de Nederlandse media en op teletext, waarin sport wordt gegeven van allerlei disciplines van over heel de wereld, wordt met geen woord over het inlinskaten gerept. Afgunst? Och nee. Men vindt het maar een amusementje voor bijna subtoppers in het schaatsen. Er zijn enkele uitschieters geweest. Ja, een Joey Mantia ,Chad Hedric en Shani Davis die zelf tientallen wereldtitels hebben behaald in inlineskaten en langebaanschaatsen. Maar dat waren er toch van een ander niveau.

 • Pedro Gonzalez

  1000enden schaatsers van het niveau van die 12? Het feit dat er 56 landen aan deelnemen zegt toch genoeg. Oersaai? Tja, waarom speelt hij daar geen rol van betekenis? Langebaanschaatsen is iets voor echte atleten: zo moeilijk !!

 • Dirk Verstraete

  Op het WK deden 56 landen mee. Als er nu iets een volkssport is dan is het het oersaaie langebaanschaatsen wel! Nog een paar olympische spelen en het langebaanschaatsen is terug naar af! Op deze marathons doen 1000enden mee. Op jouw langebaanschaatsen op de 10 km bijv 12 schaatsers! Van een uitgebreide competitie gesproken !

 • Pedro Gonzalez

  De marathon van een Vlaamse kermissport op rolletjes waaraan de groten van de schaatswereld niet deelnemen. Het volstaat eens naar de namen te kijken.