Swings mist topvorm voor podium op 1500m in Salt Lake City

AP
Bart Swings heeft vrijdag (plaatselijke tijd) op de wereldbekermanche schaatsen in het Amerikaanse Salt Lake City zijn zeer goede vorm niet kunnen bevestigen. Hij eindigde in 1:43.81 als vijfde op de 1.500 meter. Dat was een lichte tegenvaller na het sterke optreden van de 24-jarige student in Calgary.

Een week geleden waren Swings en zijn tegenstander Denis Yuskov in Calgary nog echte smaakmakers geweest. De Rus kwam als tweede schaatser ooit onder de 1:42 en Swings reed een hoogstaand nationaal record (1:42.48).

De race van gisteren liep een pak minder. Zoals verwacht ging Yuskov veel sneller van start, maar Swings kon niet counteren in de laatste twee ronden. De Rus werd gediskwalificeerd omdat hij had verzuimd de transponder om de enkel te binden. Winnaar werd de Nederlander Kjeld Nuis, die zijn tactiek van alles-of-niets bekroond zag in 1:42.14. De Amerikanen Joey Mantia en Shani Davis eindigden als tweede en derde.

Swings had overigens minder prettige herinneringen aan directe confrontaties met de twee jaar oudere Rus. Dat begon in 2013 toen Yuskov bij de wereldkampioenschappen afstand in Sotsji profteerde van een wisselfoutje van Swings. Twee jaar geleden kwam Swings uitgerekend tegen Yuskov op een 1500m in Calgary ten val.