Surfer ontsnapt aan dood in Portugese monstergolven: “Dit zouden slechts weinigen overleefd hebben”

Het Portugese Nazaré aan de noordelijke Atlantische kust heeft zijn reputatie van een van de gevaarlijkste surfspots ter wereld alle eer aan gedaan. Thuissurfer Alex Botelho kwam in de problemen op een monstergolf en moest gered worden door zijn partner Hugo Vau op de jetski. Maar het duo kon een nieuwe dubbele watermuur onmogelijk vermijden. De twee werden het water in gekatapulteerd en waren overgeleverd aan de immense golfpartijen. Zo moesten de andere surfers lijdzaam toezien hoe een bewusteloze Botelho aanspoelde, waarna hij door de hulpdiensten meteen richting het ziekenhuis gebracht werd. Daar wordt zijn toestand momenteel als “stabiel en weer bij bewustzijn” omschreven.

EPA

“Vandaag werden we geconfronteerd met de realiteit van onze sport”, schreef Nic Von Rupp, een andere Portugese ‘big wave’ surfer, op zijn Instagram. “Het was hartverscheurend om mijn ‘broer’ Botelho tussen leven en dood vlak voor de ogen van de wereld te zien. Eerlijk, dit zouden slechts weinigen overleefd hebben.”

Alex Botelho.
rv Alex Botelho.

Voor het eerst deed de ‘Big Wave’ wereldbeker van de World Surf League Nazaré aan, een surfspot die bekend staat om haar gevaarlijke condities. De onderwaterstromen kunnen grootse golven tot wel 30 meter hoog produceren. De Braziliaan Rodrigo Koxa heeft het wereldrecord op zijn naam voor het trotseren van de grootste golf ooit: in datzelfde Nazaré bedwong hij 24 meter in 2017.

De zege in Nazaré ging naar Kai Lenny, Hawaïaans ‘Big Wave’-surffenomeen:
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.