Straffe beelden: Russische kolos waar McGregor vannacht grootste UFC-kamp ooit tegen betwist, vocht op amper 9-jarige leeftijd met een beer

Youtube
Het is twee jaar geleden dat Conor McGregor in het octagon vocht. Niet vreemd dus dat de Ierse MMA'er reikhalzend uitkijkt naar zijn wederoptreden in de kooi. Tegen Khabib Nurmagomedov wil hij deze nacht de titel in het lichtgewichten heroveren. Geen eitje, want de man uit Dagestan bewees op een onalledaagse manier al heel vroeg in de wieg te liggen voor het betere worstelwerk. 

Negen jaar. Zo oud was Khabib toen zijn vader er niets beter op vond dan hem tegen een beer te laten vechten. Geen volwassen exemplaar én aan de ketting, maar toch. "Het is spijtig dat er toen niets interessanter was dat we hem konden laten doen", vertelde vader Abdulmanap al. "Maar een papa wil toch zien waar zijn zoon toe in staat is? Dit was om zijn karakter te testen." 

Met die inborst zat het wel snor, dus gingen ze ten huize Nurmagomedov een stapje verder. De woonst werd helemaal omgebouwd om een fitnessruimte op de begane grond te installeren. Alles voor Khabib trouwens, want zijn broers en zussen moesten noodgedwongen verhuizen. Zo kon de krachtpatser zich in de beste omstandigheden verder ontwikkelen. 

Youtube

Vechtersbazen

"Het was een legerkamp. 24 uur op 24, 7 dagen op 7", gaf papa Nurmagomedov eerder al toe. Om te ontdekken of dat harde labeur daadwerkelijk loonde, ging hij zo nu en dan wat meppen uitdelen op straat.  Ook dat zat snor, dus zette hij op 20-jarige leeftijd de stap naar de MMA. 

Bizarre opvoedingstechnieken die je niet snel in een pedagogisch boek zal terugvinden, maar toch was Khabib niet echt een vreemde eend in de bijt. Het was in die tijd in Dagestan immers niet ongebruikelijk om kinderen tot vechtersbazen te creëren. De regio is van oudsher één van de meest politiek instabiele regio's ter wereld waar burgeroorlogen schering en inslag zijn. Om hun steentje bij te dragen, werden jongens snel - en soms dus letterlijk - voor de leeuwen geworpen. Sinds 2000 won Rusland 37 olympische worstelmedailles. Niet toevallig werden 29 exemplaren in de wacht gesleept door mensen afkomstig uit de Noord-Kaukasus.  

AFP

Eleven Sports

Zowel in de Mixed Martial Arts (MMA) als de Ultimate Fighting Championship (UFC) is Khabib ongeslagen. In beide disciplines maakt hij furore met zijn worsteltechnieken. McGregor moet het fysieke duel dus vooral niet aangaan. Én neemt Nurmagomedov zo dadelijk de maat van de Ier, zal hij ongetwijfeld eens terugdenken aan 1997 en het duel met zijn bizarre tegenstander... 

Hoe te kijken naar de grootste kamp uit de geschiedenis van de UFC? Via een abonnement op de Fight Pass van Eleven Sports. Speciaal voor de lezer van Het Laatste Nieuws, is deze verkrijgbaar aan 5 euro in plaats van 6 euro per maand via promocode UFC229HLN. Alle info vind je HIER terug! 

AP15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Vojtek Matushewsky

  Albert je zou meer naar Geographic Channel moeten kijken hoe dat kleine beren met elkaar spelen, worstelen, of kleine pups of kittens dat ook doen. Men hoeft echt geen tanden en klauwen uittrekken om dit te doen... Op de beelden zie dat zijn klauwen er ok zijn. Man man man de netflix generatie is om zeep

 • Albert Devrije

  Walgelijk: een beer de klauwen en de tanden uittrekken om dit soort van vermaak te organiseren. Wat een lijdensweg voor die beer. Ga maar eens in de bejaardenhuizen kijken hoe men tandeloze bejaarden moet voeren! Hoe lan is die beer in zo'n onwaardig leven gebleven?

 • Ron Visser

  MMA=UFC, waarschijnlijk bedoelen jullie in meerdere bonden ongeslagen 26-0

 • Dave Janssens

  Een teddy beerke. Ze doen daar allemaal nogal blah blah over maar dat diertje was zelf nog jong en speels. Soit neemt niet weg dat Khabib een sterke mma'r is. Ik hou wel van die gast, maar ik moet niets hebben van zijn entourage noch zijn vader.

 • majid El Aissati

  De beer heeft volgens mij gewonnen? Dat neemt niet weg dat het wel stoer is om te zeggen dat je als 9 jarige al tegen beren vocht:-)