Straf: ‘s werelds beste triatleet Frodeno zwemt, fietst én loopt in zijn kot en zamelt smak geld in voor “de échte uithoudingssporters”

Frodeno tijdens het lopen.
Instagram Frodeno Frodeno tijdens het lopen.
Straffe kost van Jan Frodeno (38). De beste triatleet ter wereld vervolledigde vandaag, vanuit zijn kot in het Spaanse Girona, een volledige triatlon. 3,8 kilometer zwemmen in een zwembad mét tegenstroming, 180 kilometer fietsen op de rollen en 42,2 kilometer rennen op de loopband. Als kers op de taart zamelde hij nog eens 200.500 euro in voor de zorgsector. “Zij zijn nu de échte uithoudingssporters.” 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 38-jarige wereldrecordhouder (7:35.39) voerde een krachttoer op. Frodeno waagde zich vanuit zijn kot in het Spaanse Girona, waar de Duitser al een hele tijd woont, aan een volledige triatlon. Eerst 3,8 kilometer zwemmen in een zwembad van negen meter lang dat speciaal werd omgebouwd zodat Frodeno te maken kreeg met tegenstroom. Nadien fietste hij 180 kilometer op de rollen en sloot hij af met 42,2 kilometer op de loopband. Zijn eindtijd: 8:33.40, beter wat hij verwacht had. Tijdens zijn tocht maakte hij virtuele praatjes met onder anderen Fabian Cancellara, Boris Becker en Daniela Ryf. Een dj vanop afstand maakte de klus íets draaglijker. 

Een dj hield de schwung erin.
Instagram Frodeno Een dj hield de schwung erin.

Voor het eerst in zijn carrière kon Frodeno tijdens een Iron Man genieten van wat bananenbrood, verse koffie en de occasionele kus van zijn vrouw Emma Snowsill, die zich net als Frodeno in 2008 in Peking tot olympisch triatlonkampioen kroonde. “Dit zal de eerste Ironman zijn waarbij ik meer calorieën opsloeg dan dat ik er verbrandde”, reageerde de Duitser achteraf. Veilig was het ook. “Op Hawaï lopen we door vulkanisch gebied. Hier was het grootste gevaar de de hond over een stroomkabel struikelde. Het moeilijkste was de mentale uitdaging om 226 kilometer af te werken, terwijl je je eigenlijk niet meer dan vijf meter verplaatst.”

Frodeno aan het zwemmen.
Instagram Frodeno Frodeno aan het zwemmen.

200.500 euro

Maar het belangrijkste: de drievoudige winnaar van de Ironman in Hawaï (2015, 2016 en 2019) deed het niet enkel voor de eer. Frodeno zamelde met zijn Tri@home geld in voor de zorgsector. “Zij zijn nu de échte uithoudingssporters”, aldus de triatleet. Vóór zijn onderneming zat hij al aan 10.000 euro, aan het einde van zijn rit was dat een knappe 200.500 euro. Daar blijft het niet bij, want via zijn donatiepagina kan iedereen nog storten. Elke gulle schenker kan een prijs winnen, één persoon wint zelfs een trainingsdag met Frodeno.

Frodeno sprak zich ook uit over de lonen van voetballers. Hij raadt ze aan niet langer te twijfelen om een deel af te staan. “Natuurlijk heb je als sporter maar een carrière met een erg beperkte levensduur, maar pakweg 25 procent inleveren is minder dan wat ik dit jaar zal verliezen. Voetballers zijn helden voor velen en hebben een voorbeeldfunctie. Nu is het hun kans om te tonen dat deze situatie ons allemaal raakt.”

Frodeno aan het fietsen.
Instagram Frodeno. Frodeno aan het fietsen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.