Sterkte Romain! Beloftevolle Waalse basketter verliest oog tijdens wedstrijd

Romain Bronchart (l)
Facebook Romain Bronchart (l)
Onthutsend nieuws uit het jeugdbasketbal: tijdens een toernooi voor spelers jonger dan 21 jaar in het Noord-Franse Dechy raakte een 16-jarige belofte uit La Louvière bijzonder zwaar geblesseerd na een ongelukkig en onvrijwillig contact met een tegenspeler. Het oog van Romain Bronchart kon ondanks verwoede pogingen niet meer gered worden.

Trainer Daniel Goethals, tevens hoofdcoach van eersteklasser Kangoeroes Willebroek, sprak zijn afgrijzen uit op social media en in de Franstalige pers. "Ik zag de blessure van kortbij", klonk het bij de ex-international en gewezen bondscoach van de Belgian Cats. "Een vinger in het oog lijkt banaal: het gebeurt wel honderden keren per match. Maar in dit geval werd echter de oogzenuw geraakt."

"Ik heb al heel wat blessures gezien in mijn carrière, maar dit was zonder twijfel de verschrikkelijkste. De spelers en vooral zijn broer (tweelingbroer Thibaut die ook in het team zat, red.) waren in shock. We hebben dan ook het toernooi onmiddellijk verlaten. Alle hoop op een goede afloop is weg. Al mijn gedachten gaan naar mijn speler en zijn familie. Het was een eindeseizoenstoernooi in een plezante sfeer, maar het draaide uit op de zwaarste periode in mijn leven", getuigde Goethals.

Bronchart consulteerde intussen al meerdere specialisten, maar één na één stelden ze vast dat de oogzenuw onherstelbare schade heeft opgelopen. De tiener was lid van het opleidingscentrum van de Waalse basketbalfederatie AWBB. Zijn droom om prof te worden, is definitief voorbij.

Twitter