Sprookje van badmintonster Tan gaat onverminderd verder

GETTY
Lianne Tan (BWF 79) heeft zich vandaag op de Europese Spelen in Bakoe geplaatst voor de finale van het enkelspel in het badminton. Na een spannende wedstrijd haalde ze het in drie sets van de Spaanse tiener Clara Azurmendi (BWF 192). In de finale, zondag om 10 uur Belgische tijd, strijdt ze om het goud tegen het Deense tweede reekshoofd Line Kjaersfeldt (BWF 37).

 "Het is een droom dat ik in de finale sta", reageerde de 24-jarige zus van Yuhan, die het bij de mannen tot de kwartfinales schopte. "Ik zat in een moeilijke groep en ik was al blij dat ik die overleefde. Dat ik nu de finale bereik, is ongelofelijk. Dit is het mooiste moment uit mijn carrière. Laten we hopen dat het morgen nog mooier wordt."

De Limburgse, die er net als haar broer bij was op de Olympische Spelen in Londen, stootte met de 17-jarige Azurmendi op een onbekende tegenstander in de halve finale. "Ik had haar nog nooit zien spelen. Al snel moest ik mijn tactiek bijstellen, opdat zij niet te veel zou smashen. Ze is erg groot, 1,83m of zoiets."

"De Spaanse bewoog wel niet veel maar maakte veel goed met haar lengte", vulde Tans begeleider Frederic Mawet aan. "Tactisch is het erg moeilijk spelen tegen zo'n opponente. Mentaal moest Lianne erg sterk staan. Daar is ze gelukkig in geslaagd. In de tweede set begreep Lianne dat ze meer moest variëren en het initiatief nemen. De Spaanse heeft het moeilijk als ze in het defensief wordt gedrongen. Zo heeft Lianne de match doen kantelen."

Azurmendi verklaarde op haar beurt na afloop dat ze het fysiek lastig kreeg naarmate de match vorderde. "Ik begon de vermoeidheid steeds meer te voelen. Mijn benen konden niet meer volgen en zij ging bovendien steeds beter spelen."

Zondag wacht Lianne Tan met de Deense Line Kjaersfeldt een zware tegenstander op weg naar goud. "Ik ga mijn uiterste best doen. Zij heeft wel nog geen enkele set verloren en ik heb haar ook nog nooit kunnen klopppen."