Spelen nog ver weg voor Belgisch jumpingteam

Grégory Wathelet kon de scheve situatie voor het Belgische team nog enigszins rechttrekken.
EPA Grégory Wathelet kon de scheve situatie voor het Belgische team nog enigszins rechttrekken.
De Belgische jumpingploeg heeft geen droomstart gerealiseerd op het EK in het Duitse Aken. Na het jachtparcours staan de Belgen op de tiende plaats met 11,500 strafpunten. Duitsland staat op kop met 4,400 strafpunten. Individueel is Grégory Wathelet vierde. België moet zich op dit EK kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio. Er zijn nog drie plaatsen beschikbaar, die worden toegekend aan de top-drie van het landenklassement. Nederland, Frankrijk en Duitsland vallen daarbij weg omdat die landen vorig jaar op het WK al een ticket voor de Spelen veroverden.

Pieter Devos opende met Dylano, maar hij stootte twee balken af waardoor hij met 7.10 strafpunten onmiddellijk veel druk legde bij zijn drie ploegmaats. Niels Bruynseels ging met Pommeau du Heup ook tweemaal in de fout. Met 9.34 strafpunten maakte hij de situatie niet rooskleuriger voor de Belgen. Jos Verlooy kon daarna met Domino wel terugblikken op een goede rit, maar één pechfoutje gooide toch roet in het eten. Uiteindelijk trok Grégory Wathelet met Conrad de Hus de scheve situatie nog enigszins recht met een nulronde in 69.75, individueel goed voor een vierde plaats.

"Ik weet dat Conrad de Hus een snel paard is en dus ben ik gewoon gestart met het plan zo snel mogelijk de grote omloop van het jachtparcours af te werken. En dat is prima gelukt", reageerde Wathelet tevreden. "Ik denk dat mijn ploegmaats vooral tegenslag kenden, maar er is nog niets verloren. Donderdag begint het EK pas."

Chef d'équipe Dirk Demeersman was minder gelukkig met de resultaten. "We presteren hier onder onze stand", aldus Demeersman. "Morgen moet het alleszins beter. Ik ga de beelden nog eens goed analyseren. Er is geen reden tot paniek, maar het is duidelijk dat ik er nog een paar moet wakker schudden."

Landenklassement:
1. Duitsland 4,400 strafpunten
2. Frankrijk 5,700
3. Engeland 6,990
4. Spanje 7,580
5. Nederland 7,820
...
10. België 11,500

Individueel klassement:
1. Pénélope Leprevost (Fra/Flora de Mariposa) 0,00 strafpunten
2. Ludger Beerbaum (Dui/Chiara 222) 0,75
3. Joe Clee (Eng/Utamaro d'Écaussines) 1,00
4. Grégory Wathelet (Bel/Conrad de Hus) 1,04
5. Bertram Allen (Ier/Molly Malone V) 1,06
...
27. Jos Verlooy (Bel/Domino) 3,36
68. Pieter Devos (Bel/Dylano) 7,10
75. Niels Bruynseels (Bel/Pommeau du Heup) 9,34