Spanjaard Sanchez 'Big in Bakoe', groepje Boonen komt net te laat

GETTY
Ze waren naar het bloedhete Azerbeidzjan afgezakt met het oog op een medaille en liefst dan nog een gouden plak, maar de Belgische selectie van Carlo Bomans onder aanvoering van Tom Boonen moet met legen handen huiswaarts. Niet dat ze zich niet getoond hebben, maar onze landgenoten moesten het afleggen tegen een sterke Spaanse armada. Die waren met twee vertegenwoordigd in een kopgroepje van vier dat het mocht uitvechten voor de prestigieuze overwinning. Jesus Herrada rolde de rode loper uit voor zijn gelegenheidsploegmaat en puncher Luis Leon Sanchez en die maakte het in stijl af. Een groepje met Tom Boonen kwam ondanks de hand- en spandiensten van de Nederlander Niki Terpstra net te laat. De 34-jarige 'Tornado Tom' moest zich tevreden stellen met een zesde stek.

Kleine troostprijs voor Boonen en Etixx-Quick.Step: zijn jonge en talentvolle Tsjechische ploegmaat Petr Vakoc pakte verrassend brons. Het zilver ging overigens naar de Oekraïense hardrijder Andriy Grivko. Dubbel feest dus in het kamp van Astana. De 31-jarige Sanchez pakte eerder ook al brons in de tijdrit en mag terugkijken op een meer dan geslaagd avontuur.

Meest frisse na afvalrace
Na 16 ronden en maar liefst 215,8 km had Sanchez duidelijk nog de beste en meest frisse benen. Hij finishte in 5u27:25 na een geanimeerde en open wedstrijd. Tom Boonen, die de voorbije weken een rit in de Ronde van België en Rund um Köln won, kwam finaal vier seconden tekort om de vier vluchters nog bij de kraag te vatten. Het was overigens een echte afvalrace, de renners sneuvelden door de mokerslagen van een loden zon bij bosjes.

Tiesj Benoot geeft op
Zesde dus onze Boonen, die in de sprint voor plaats vijf nog geklopt werd door de aalvlugge Italiaan Giacomo Nizzolo van Trek. Jens Keukeleire - die een sterke wedstrijd in dienst reed - werd 19de. Bart De Clercq finishte als 43ste na een dag in het offensief, de klimmer van Lotto-Soudal reed zich andermaal flink in de kijker. Maarten Wynants, Stijn Vandenbergh en Tiesj Benoot moesten, net als vele anderen, opgeven. De tol van die storende hitte, die echt wel een hoofdrol opeiste.

EPA
BELGA
GETTY
GETTY
BELGA
GETTY
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA

Uitslag wegrit

1. Luis Leon Sanchez (Spa) de 215,8 km in 5u27:25

2. Andriy Grivko (Oek) z.t.

3. Petr Vakoc (Tsj) z.t.

4. Jesus Lopez Herrada (Spa) z.t.

5. Giacomo Nizzolo (Ita) op 0:04

6. Tom Boonen (BEL) z.t.

7. Aleksejs Saramotins (Let) z.t.

8. Niki Terpstra (Ned) z.t.

9. Anthony Turgis (Fra) z.t.

10. Kevin Ledanois (Fra) 0:08

...

19. Jens Keukeleire (BEL) 1:01

43. Bart De Clercq (BEL) 5:31

Opgegeven:

Maarten Wynants (BEL), Stijn Vandenbergh (BEL) en Tiesj Benoot (BEL)

Boonen: "Aaltijd hetzelfde met die Italianen"

"Op de laatste helling vertrok Sanchez met drie andere renners. Ik twijfelde om met hen mee te gaan", verklaarde de 34-jarige Boonen. "Als ik dat had gedaan, dan zouden ze vooraan niet meer gereden hebben en zou ik mijn kruit verschoten hebben voor de sprint. De Italianen waren met zijn drieën, en daarbij zaten twee snelle mannen. Maar ze reden niet echt. Ze bleven op hun hoede. Het is altijd hetzelfde met hen. In de finale kwamen we terug, maar niet genoeg. Met vier seconden, met 24 seconden of met vier centimeter verliezen, dat is hetzelfde."

"Ik denk dat we een goede tactiek hadden. We controleerden de koers, in afwachting van de finale. We kwamen nooit in de problemen, tot de aanval van Sanchez, die met Herrada een ploegmaat meekreeg. We hebben alles gedaan om er te staan. We hadden een erg goede ploeg, maar het lukte niet om meer te doen. De hitte was erg lastig. De wind daarentegen speelde geen belangrijke rol", besloot Boonen, die morgen naar België terugkeert om het BK op de weg (28 juni in Tervuren) voor te bereiden.