Spagaatfinish helpt Bart Swings niet bij afvallingskoers Europa Cup skeeleren

Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.
Bart Swings heeft op de slotdag van de Europa-Cup-wedstrijden skeeleren in het Nederlandse plaatsje Heerde zijn tweede overwinning van het weekeinde net gemist. De befaamde spagaatfinish was vandaag niet voldoende om de Italiaan Daniel Niero in de afvallingsrace over vijftien kilometer van de zege te houden. De 20-jarige Niero is de opkomende ster in het skeeleren en is net als Swings ook op de schaatspiste actief.

"Fysiek ben ik niet goed uit de winter gekomen", bekende Swings, die gisteren nipt de puntenkoers won. "Ik heb na het schaatsen twee weken rust genomen en ben nu weer aan het opbouwen, met aangepaste krachttraining."

Na de races in Heerde stapte de 26-jarige student uit Leuven het vliegtuig op naar Zuid-Korea, waar volgende week een marathon in het kader van de World Inline Cup op het programma staat. Dat betekent dat hij niet start in Mechelen, waar volgend weekend de zesde manche van de Europa Cup wordt gereden.

Mathias Vosté eindigde in de finale van de 500 meter als derde. De in Nederland wonende Vosté maakt deze zomer regelmatig een uitstapje naar de langere afstanden om in de winter bij de massastart op schaatsen beter uit de voeten te kunnen. Vooralsnog heeft dat zijn sprintkracht niet aangetast. Bij de vrouwen bleek een finaleplaats voor de Belgische skaters te hoog gegrepen. Stien Vanhoutte en Anke Vos werden zevende en tiende.

Voor de Belgische skeelertop zijn de World Games in het Poolse Wroclaw en de Europese kampioenschappen in het Portugese Lagos voornaamste doelen. Beide evenementen vinden in juli plaats. Bondscoach Kwinten Tas liet in Heerde weten dat er op de World Games (20-30 juli) vier Belgen in actie komen: Bart Swings, Sandrine Tas, Stien Vanhoutte en Anke Vos. Voor het EK (2-9 juli) wordt de ploeg later bekendgemaakt. Voor Vanhoutte zijn beide toernooien even belangrijk. "Al denk ik wel dat er op een EK iets makkelijker een medaille te behalen is."